De 5 beste fietsroutes langs hunebedden
Duik in de prehistorie
Hunebedden zijn de indrukwekkende en mysterieuze grafmonumenten uit de prehistorie. In Nederland vind je er maar liefst 54! De meeste zijn te bewonderen in de oerprovincie Drenthe - maar liefst 52. Maar wist je dat er ook een paar in Groningen staan? We hebben de 5 mooiste hunebedroutes voor je uitgezocht. Stap op de fiets en ontdek deze prehistorische monumenten!
Fietsen langs hunebedden
De grafmonumenten bieden een fascinerend kijkje in ons verre verleden. Wil je zelf deze oude geschiedenis beleven? Fiets dan een van onze knooppuntroutes langs de hunebedden. Ze leiden je door het mooie Drentse landschap langs verschillende hunebedden. Elk hunebed heeft een eigen nummer en wordt aangeduid met een D (voor Drenthe) of een G (voor Groningen), gevolgd door het nummer.
- Flintenroute bij Borger, Exloo en Schoonoord
- Keigoede fietsroute bij Dwingeloo, Diever
- Sleenerzand bij Coevorden, Sleen en Zweeloo
- Havelter Hunebedden bij Havelte, Dwingeloo en Ruinen
- Zuidlaardermeer bij Zuidlaren, Glimmen en Noordlaren
- Meerdaagse hunebedroute: Hunebed Highway
- Bonus: Premium Hunebed fietsroutes
- Meer over hunebedden
1. De Flintenroute - 41 km
De Hondsrug in Drenthe is een bijzonder gebied dat gevormd is door gletsjers uit de ijstijd. Het zit vol met historische schatten. Dat maakt het gebied zo uniek dat het de status van UNESCO Geopark kreeg. Je vindt er hunebedden D21, D22, D30, en het grootste hunebed van Nederland: D27. Het Hunebedcentrum in Borger ligt vlakbij en vertelt je alles over deze oude bouwwerken. Voor kinderen is het mammoetpad in Borger een avontuurlijke ontdekkingstocht. Het landschap bestaat verder uit bossen, stille vennen en glooiende heidevelden.
Interessante afstapmomenten:
- Fietstransferium Exloo, Exloo (startpunt met parkeerplaats)
- Hunebedcentrum, Borger
- Hunebedden D21 & D22, Bronneger; D27, Borger; D30, Ees
2. Keigoede fietsroute in Dwingeloo - 53 km
Dwingeloo en Diever zijn twee van de meest geliefde brinkdorpjes in Drenthe, elk met een rijke historie en schilderachtige sfeer. Dwingeloo staat bekend om de lieflijke dorpskern met de markante Sint-Nicolaaskerk en de beroemde, groen omringde brink waar je heerlijk kunt neerstrijken. Diever trekt bezoekers als het beroemde 'Shakespeare-dorp', waar elk jaar openluchtvoorstellingen plaatsvinden. Het OERmuseum in Diever biedt een fascinerend kijkje in de prehistorie van de ‘oerprovincie’. Hier vind je hunebed D52, verscholen in het bos. Bij de Havelterberg vind je nummers D53 en D54. Niet ver daarvandaan ligt het Holtingerveld, een bijzonder natuurgebied vol sporen van het verleden en stille plekken om de natuur te ervaren.
Interessante afstapmomenten:
- Landhotel Diever, Diever (startpunt met parkeerplaats)
- Hunebedden D52, Diever; D53 & D54, Darp
- OERmuseum, Diever
3. Fietsroute Sleenerzand - 33 km
Het Sleenerzand is een verborgen natuurparel in Drenthe. Fietsen door dit gebied voelt als een tocht door een openluchtmuseum, vol sporen uit het verleden. Hier liggen de indrukwekkende hunebedden D49, D50 en D51, die herinneren aan de prehistorie. Je komt ook door Oud-Aalden, een historisch esdorp met prachtige Saksische boerderijen en een oude korenmolen. Het dorp ademt een authentieke sfeer, waardoor het dorpsgezicht een beschermde status heeft gekregen.
Interessante afstapmomenten:
- Gasterij Stamp en Stoof, Sleen
- Hunebedden D49, Coevorden; D50 & D51, Noord-Sleen
- Sleenerzand, Zweeloo
4. Havelter Hunebedden - 38 km
Het Dwingelderveld is het laatste natte heidegebied van Nederland en het belangrijkste vochtige heidegebied van het Europese vasteland. Je fietst hier langs knusse esdorpjes zoals Ansen en Uffelte, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Onder aan de Havelterberg liggen hunebedden D53 en D54, de enige hunebedden in Nederland die ooit zijn verplaatst om ze te beschermen tegen het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog. In het Holtingerveld fiets je door een bijzonder landschap vol vennen en poeltjes, veelal ontstaan door bomkraters uit diezelfde oorlog. Het gebied werd toen zwaar gebombardeerd omdat de Duitsers hier een vliegveld hadden. Tegenwoordig kun je hier de Holtinger Schaapskudde vredig zien grazen op de heide, of bezoek de kudde bij de schaapskooi.
Interessante afstapmomenten:
- Brasserie KomEet (RCN Vakantiepark De Noordster), Dwingeloo (startpunt met parkeerplaats)
- Hunebedden D53 & D54, Darp
- Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Ruinen
5. Fietsroute om het Zuidlaardermeer - 33 km
Ook in Groningen zijn er hunebedden te bezichtigen. De fietsroute rond het Zuidlaardermeer neemt je mee langs hunebed G1, een van de weinige hunebedden in de provincie Groningen. Verscholen in het groen kun je ook op zoek naar hunebedden D3 en D4. Je geniet onderweg van een prachtig en afwisselend landschap. Bossen, vennetjes, uitgestrekte heidevelden, grenzend aan groen polderlandschap. Onderweg is er een uitkijktoren en vind je heerlijk stille plekjes om het natuurschoon in je op te nemen.
Interessante afstapmomenten:
- Paviljoen Appelbergen, Glimmen (startpunt met parkeerplaats)
- Hunebedden D3 & D4, Midlaren; en G1, Noordlaren
- Uitkijktoren Leinewijk, Kropswolde
Hunebed D43 als één van de Big Five aan de Hunebed Highway
Meerdaagse hunebedroute: Hunebed Highway
De Hunebed Big Five fietsroute is een prachtige fietstocht van ongeveer 100 kilometer. Hierbij volg je de beroemde Hunebed Highway, maar dan op de fiets! Je fietst van Emmen naar Assen en weer terug, via knusse dorpjes als Borger, Rolde, Grolloo en Schoonoord. Onderweg kom je de vijf grootste hunebedden van Nederland tegen: D10, D17 (samen met D18), D43, D49 en de indrukwekkendste van allemaal, D27. Maar dat is nog niet alles - er liggen nog veel kleinere van deze stenen grafkamers dicht bij deze route. De Hunebed Highway doet zijn naam alle eer aan, en het gebied nodigt uit om langer te blijven. Boek een overnachting en beleef je eigen hunebedsafari.
Premium Hunebed fietsroutes
Duik in de geschiedenis van Nederland met de Premium ervaring. De Premium fietsroutes zijn professioneel samengesteld door onze redacteuren. Je geniet van diepgaande themaverhalen en uitgebreide achtergrondinformatie, die je tijdens het fietsen kunt beluisteren als audiofragmenten. Bovendien profiteer je van alle geavanceerde Premium functies van de Fietsnetwerk App tijdens het fietsen van deze route, zonder vast te zitten aan een abonnement. Meer info? In deze video leggen we je alles uit.
1. Over de mysterieuze megalitische grafmonumenten - 31 km
In de omgeving van Borger en Drouwen vind je verschillende hunebedden, in paren, groepen of alleen. We ontrafelen een aantal van de mysteries, maar gelukkig niet allemaal...
Interessante afstapmomenten:
- Eetcafé Alinghoek, Drouwen
- Hunebed D19 & D20, Drouwen
- Hunebed D21 & D22, Bronneger
2. De Drentse Hunebedbouwers - 36 km
Fietsend langs mysterieuze hunebedden in de prachtige Drentse natuur gaan we op zoek naar het verhaal van onze voorouders in de prehistorie. Een route door Emmen, Odoorn en Schoonoord.
Interessante afstapmomenten:
- Hotel De Oringer Marke, Odoorn
- Brownies & downies Emmen, Emmen
- Hunebed D43, Emmen
3. Langs de Drentse hunebedden - 57 km
Heb je altijd al meer willen weten van die enorme megalithische grafmonumenten die wij hunebedden noemen? Met deze route door Assen, Schoonloo en Rolde leer je heel veel bij.
Interessante afstapmomenten:
Meer over hunebedden
Wat is een hunebed?
Een hunebed is een oud grafmonument uit de prehistorie, gebouwd van enorme stenen die tijdens de ijstijd naar Nederland zijn gekomen. Deze stenen graven werden gebouwd door mensen van de trechterbekercultuur, zo’n 5.000 jaar geleden. Hunebedden waren waarschijnlijk massagraven. De overledenen werden er vaak met potten en andere voorwerpen begraven.
Waarom heet het een ‘hunebed’ en hoe werden ze gebouwd?
‘Hune’ is een oude benaming voor ‘reuzen’. De naam betekent dus letterlijk ‘reuzenbed’. Vroeger dacht men dat alleen reuzen zulke zware stenen konden optillen en bouwen, maar inmiddels weten we ongeveer hoe het trechterbekervolk de zwerfkeien heeft kunnen verplaatsen. Ze gebruikten boomstammen als rollen om de stenen te verplaatsen. Met hefbomen en veel spierkracht werden de grote stenen op elkaar gezet. Eerst groeven ze gaten om de draagstenen stevig te zetten, daarna werden de dekstenen er bovenop gelegd. Zo ontstond een indrukwekkend grafmonument.
Waar ligt het grootste hunebed van Nederland?
Het grootste hunebed van Nederland is D27 in Borger, Drenthe. Dit hunebed is meer dan 22 meter lang. Het staat vlak bij het Hunebedcentrum, waar je meer te weten komt over deze bijzondere bouwwerken.