De 10 mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg

10 mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap op de fiets

Alsof je in een schilderij duikt: de glooiende heuvels, kronkelende riviertjes en adembenemende uitzichten maken Zuid-Limburg een prachtig fietsgebied. Als liefhebber van mooie fietsroutes kom je hier gegarandeerd aan je trekken. Cultuur, geschiedenis, natuur en gastronomie komen hier perfect samen. Stap op de fiets met één van onze 10 mooiste fietsroutes door het zuidelijkste puntje van Nederland.

Wat te doen in Zuid-Limburg?

Van het bruisende Maastricht tot het charmante Valkenburg aan de Geul en het culturele Heerlen, er is altijd iets te beleven. Bezoek de indrukwekkende kastelen die de regio rijk is, daal af in de mysterieuze mergelgrotten, bezichtig de voormalige steenkolenmijnen en begeef je met één stap in het buitenland bij het Drielandenpunt. Je geniet van een glaasje Limburgse wijn in een van de weelderige wijngaarden. Voor de bierliefhebbers zijn er lokale brouwerijen waar je kunt genieten van ambachtelijk gebrouwen bieren. Maar hoe combineer je al deze activiteiten op de beste manier? Het antwoord is simpel: op de fiets.

  1. Heerlijk Heuvelland - 47 km
  2. Mergeltocht rondom Valkenburg - 63 km
  3. Rond Margraten - 41 km
  4. Achtje om Gulpen - 62 km
  5. Limburgse wijngaarden - 46 km
  6. Drielandenpunt - 42 km
  7. Mijnenroute op de Limburgse grens - 70 km
  8. De legende van de Bokkenrijders - 68 km
  9. Maastrichtse bergen - 37 km
  10. Archeologische route bij Heerlen - 49 km
  11. Bonus: Premiumroute De smaakvolle traditie van Limburgse vlaai
  12. Fietsen langs de Maas?

Fietsroute door Heuvelland
Heuvelland in Zuid-Limburg

Onze top 10 fietsroutes in Zuid-Limburg

1. Heerlijk Heuvelland - 47 km

Een heerlijke ronde waarbij je door de mooie dorpjes Schin op Geul, Gulpen en Slenaken fietst. Bij de laatste ben je balanceer je een stukje op de Belgische grens. Je passeert de Geul en de Gulp, beide rivieren die eeuwen geleden het landschap van Zuid-Limburg hebben bepaald. Het gebied dat tussen de rivieren ligt, heet het Heuvelland. Een prachtig fietsgebied met oude gebouwen, kleurrijke hoogstamboomgaarden, kalksteengroeves en… Grote hoogteverschillen. Bereid je dus goed voor op deze route!

Interessante afstapmomenten:

Mergeltocht rondom Valkenburg
Uitzicht bij Valkenburg

2. Mergeltocht rondom Valkenburg - 63 km

Het zuiden van Limburg bleek een kalkrijke bodem te zijn. Honderden jaren geleden werd er al krijtsteen en kalksteen afgegraven, waardoor er nu maar liefst 250 ondergrondse gangenstelsels zijn ontstaan: de mergelgroeven. Het gewonnen gesteente werd veel gebruikt om kastelen op te bouwen, maar ook stadsmuren en boerderijen werden uit mergelblokken opgetrokken. Valkenburg vormt het hart van de mergelgroeven én van deze route. Bezoek hier de bekendste mergelgrot, namelijk de Fluweelengrot. De grootste mergelgrot vind je echter in Sibbe: de Sibbergroeve. Bereid je overigens goed voor op een aantal flinke klimpartijen, want het landschap is zeer heuvelachtig.

Interessante afstapmomenten:

Amerikaanse Begraafplaats Margraten
Amerikaanse Begraafplaats Margraten

3. Rond Margraten - 41 km

Het landschap rondom Margraten heeft eigenlijk alles wat je op een fietsroute wilt zien: mooie natuur, historische gebouwen, gezellige horeca en ook hier kom je langs een aantal mergelgroeven. Je fietst door het Maasdal, door Valkenburg en vanaf de heuvels kijk je uit op Maastricht. Maar Margraten staat vooral bekend om de Amerikaanse Begraafplaats, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in deze omgeving. De ruim 30 meter hoge toren maakt dat dit terrein van veraf te herkennen is. Er liggen meer dan 8.000 Amerikaanse militairen begraven, die voornamelijk zijn gesneuveld tijdens de bevrijding van Zuid-Limburg. De zee aan witte kruizen is indrukwekkend om te zien en maakt je even stil.

Interessante afstapmomenten:

Fietsroute rondom Gulpen
Uitzicht bij Gulpen

4. Achtje om Gulpen - 62 km

In Gulpen vind je de bierbrouwerij van De Gulpener. Die staat uiteraard op deze route. Vanuit hartje Gulpen volg je de knooppunten in de vorm van een acht en ontdek je het landschap ten oosten en ten westen van dit gezellige dorp. Onderweg kijk je je ogen uit bij de prachtige kastelen, de vele Mariakapelletjes en een heus klooster. Ook leuk; omdat het een achtje is kun je de route ook gemakkelijk in tweeën splitsen en kun je twee dagen genieten van deze schitterende omgeving.

Interessante afstapmomenten:

Wijngoed Fromberg Ubachsberg
Wijnranken van Wijngoed Fromberg

5. Limburgse wijngaarden - 46 km

Het heuvelachtige landschap blijkt de perfecte bodem voor druiventeelt. Al jarenlang weten gepassioneerde wijnboeren de fijnste wijnen te produceren in Limburg. Zowel witte als rode druiven groeien hier goed, en dat resulteert in wijnen die over de hele wereld worden verkocht. De wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland en Vijlen kregen zelfs de officiële erkenning als Beschermde Oorsprong Benaming (BOB) van de Europese Commissie. Dat moet je proeven, toch? Met deze fietsroute kom je langs een aantal wijngaarden. Niet alleen prachtige plaatjes, maar ook plekken om even af te stappen en bourgondisch te genieten!

Interessante afstapmomenten:

Drielandenpunt Zuid-Limburg
Uitzicht bij het Drielandenpunt in Vaals

6. Drielandenpunt - 42 km

Het hoogste punt van Nederland én het punt waar de grens van Nederland die van België en Duitsland raakt: met deze route fiets je naar het Drielandenpunt in Vaals. Dit grensstadje was in de late middeleeuwen de uitvalsbasis van rijke kooplieden uit de Duitse handelsstad Aken. Zij besteedden hun vrije tijd graag in de Limburgse natuur. De tocht brengt je naar deze toeristische trekpleister. Maar je gaat ook op de fiets de grens over. De route voert richting Aken, waar je de Duits-Belgische grens oversteekt en een stukje door het noorden van Wallonië meepikt. De route doet zijn naam dus echt eer aan.

Interessante afstapmomenten:

Mijntorens in Maasmechelen
Mijntorens in Maasmechelen

7. Mijnenroute op de Limburgse grens - 70 km

In Geleen stond de grootste mijn van Nederland, de Staatsmijn Maurits. In de twintigste eeuw is hier het kooltype ‘vetkool’ geproduceerd. Je fietst met deze tocht langs het voormalige hoofdgebouw, waar je drie kunstwerken over de mijnen kunt bewonderen. Je maakt kennis met een ‘kompel’, een naam voor een mijnwerker, en steekt de grens over naar Belgisch Limburg. In Maasmechelen zie je namelijk nog meer sporen uit het mijnverleden, waaronder een aantal monumentale panden die inmiddels beschermd industrieel erfgoed zijn. 

Interessante afstapmomenten:

Legende van de Bokkenrijders bij Slot Schaesberg Landgraaf
Slot Schaesberg in Landgraaf

8. De legende van de Bokkenrijders - 68 km

Deze route is relatief lang en dat kan je af en toe best gaan voelen in de kuitjes. Maar het mysterieuze thema, gecombineerd met de mooie omgeving en gezellige stadjes, maakt het de moeite waard. In de 18e eeuw was er een roversbende actief onder de naam ‘De Bokkenrijders’. Er werd gedacht dat de dieven ‘s nachts op bokken door de lucht reden. De legende leeft nog altijd voort en dat zul je ontdekken tijdens deze route. Heerlen is uitgeroepen tot heuse ‘Bokkenrijdersgemeente’. Ook in Valkenburg en Sittard zie je op meerdere plekken een herdenking aan deze mythische bende. Bovendien werden gearresteerde Bokkenrijders opgesloten in de kerkers van de kastelen op de route. 

Interessante afstapmomenten:

Sint Pietersberg Maastricht
Sint-Pietersberg Maastricht

9. Maastrichtse bergen - 37 km

Combineer het bruisende en sfeervolle centrum van Maastricht met prachtige natuur en erfgoed. Vanaf de top van de beroemde Sint-Pietersberg geniet je van een schitterend uitzicht op de stad. Hier bevindt zich ook de Oehoevallei, een voormalige mergelgroeve waar de natuur de dienst uitmaakt. Met succes, want sinds 1997 heeft de oehoe zich weer gevestigd. Als je geluk hebt, kun je een glimp van de grootste Europese uilensoort opvangen. Stap ook zeker af bij de Jezuïetenberg voor de mooiste kalksteengroeve ter wereld. Ondergronds vind je de meest indrukwekkende tekeningen, schilderingen en beeldhouwwerken. Een unieke ervaring! 

Interessante afstapmomenten:

Archeologie Heerlen
Archeologie in Heerlen

10. Archeologische route bij Heerlen - 49 km

Heerlen was in de 4e eeuw de enige Zuid-Limburgse stad op de Romeinse wegenkaarten. Destijds droeg de stad de naam ‘Coriovallum’. Uit deze tijd zijn de laatste jaren een hoop sporen teruggevonden, die je op deze mooie fietsroute zult ontdekken. In het Thermenmuseum bezoek je het oudste en best bewaarde Romeinse badhuis van Nederland, en in Centrum De Vondst zie je nog veel meer over archeologie. Kijk goed om je heen, want je fietst zo ineens over een oude handelsroute zoals de Wijngracht of de Via Belgica, die nog tot en met de middeleeuwen werd gebruikt.

Interessante afstapmomenten:

Premiumroute Limburgse vlaaien

Premium fietsroute De smaakvolle traditie van Limburgse vlaai

De traditionele Limburgse vlaai is sinds januari 2024 een officieel erkend streekproduct. Zeg je Limburg, dan zeg je vlaai! Of vloaj, vla of flaai, maar dat hangt er vanaf waar uit Limburg je vandaan komt. Tijdens deze fietsroute ontdek je zélf waar een Limburgse vlaai aan moet voldoen. En proeven doe je ze natuurlijk ook..!

Interessante afstapmomenten:

  • Bakkerij & Smaaklokaal De Bisschopsmolen, Maastricht
  • Bakkerij Matieu Hermans, Maastricht
  • Bakster, Reijmerstok

Naar de route

 

Fietsen langs de Maas?

In Zuid-Limburg vind je meerdere rivieren, waaronder de Geul en de Gulp. Maar de Maas is de baas; deze grote rivier komt Nederland binnengestroomd ter hoogte van Eijsden en vormt al dan al snel het hart van Maastricht. Naast de routes rond deze plaatsen, hebben wij nog meer fietsroutes rond de Maas. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk hier onze top 10 Maasroutes.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant