Bier in plaats van water
Werd er in de Middeleeuwen in Harderwijk bier gebrouwen?
In de vroege middeleeuwen is het brouwen van bier een huiselijke bezigheid. Vrouwen bakten brood, verzorgden kleding en brouwden het bier. Bier was in die tijd een normale drank. Het drinkwater kwam uit waterputten, beken en rivieren en was niet zo geschikt om te drinken. Daarom dronk met bier. In de meer zuidelijk gelegen landen dronk men wijn.
Hoe bier gemaakt werd
We weten dat Egyptenaren gerst in aarden potten deden en deze onder de grond stopten. De gerst ontkiemde en werd tot broodpap gekneed. De broodpap werd gezeefd en het vocht werd tot gisting gebracht.
In latere tijden voegde men verschillende kruiden aan gegiste vocht toe waardoor het bier meer smaak kreeg. Nog weer later in de 14e en 15e eeuw ging men hop toevoegen, wat zorgt voor houdbaarheid en de wat bittere smaak.
Een geliefd handelsproduct
Over de bierbrouwerij in Harderwijk is niet veel bekend. Door de grote stadsbrand in 1503 zijn veel documenten verloren gegaan. We weten wel dat er een aantal brouwerijen in de stad stonden. In die tijd brouwden ook kloosters vaak hun eigen bieren, ook om te verhandelen. De Minderbroeders hadden in Harderwijk dan ook hun eigen brouwinstallatie.
Bier was ten tijde van de Hanze een geliefd handelsproduct. Met koggeschepen werd veel Harderwijks bier verhandeld. Maar er werden ook bieren uit andere steden gekocht. Bieren van buiten de stad werden streng gecontroleerd op versheid maar ook stevig belast.
Uit belastingregistraties weten we dat er in het jaar 1497, 1400 vaten bier van vermoedelijk 150 liter bier zijn afgezet rondom Harderwijk, goed voor in totaal 210.000(!) liter bier. De belasting hiervoor werd afgedragen in het Wijnhuis. Dit is één van de drie panden die nu samen het oude stadhuis vormen op de Markt. De twee anderen panden waren het Rechthuis en het Raadhuis.
Het Brouwhuys - Harderwijk
Binnen de poorten van Harderwijk kwamen vissers, boeren, burgers, handelaren en vaklieden samen in herbergen om heerlijk samen bier te drinken.
'Het Brouwhuys' zet deze traditie nu voort met de introductie van een serie ambachtelijk gebrouwen Poortenbieren. Voortbordurend op het verleden met de ingrediënten en de poorten van toen. Met het vizier op de toekomst worden een nieuwe Harderwijkse biergeschiedenis geschreven.
Lage Brugge en Hoge Brugge zijn de eerste brouwsels van Het Brouwhuys Harderwijk. Vanaf half juni is het frisse blonde bier (Hoge Brugge, foto) exclusief verkrijgbaar bij acht horecalocaties en een delicatessenzaak. Het amber bier (Lage Brugge) verschijnt medio juli. Ook heeft Het Brouwhuys ook nagedacht over bijpassende glazen en viltjes.