8x tips om warm te blijven op de fiets in de winter

Tips om warm te blijven in de winter

Hoe blijf je warm op de fiets in de winter?

Fietsen in de winter klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk, maar fietsen in de wintermaanden is leuker dan je denkt! Mooie winterse landschappen en rustige fietspaden zijn slechts twee voordelen van fietsen tijdens de wintermaanden. Of je nou op de elektrische of een gewone fiets stapt, met onderstaande tips trotseer jij de kou zonder problemen en geniet je volop van je fietstocht.

Trotseer de kou

De verleiding is groot om met de koude dagen binnen onder een kleedje op de bank te zitten. Maar ook 's winters is het juist heerlijk om naar buiten te gaan. Een frisse neus halen is niet alleen lekker, maar ook gezond voor lichaam en geest. Met onderstaande tips is het ook tijdens het fietsen niet meer zo koud.

Gezond fietsweer 

1. Draag verschillende lagen

In Nederland krijg je in de winter te maken met verschillende weertypen. Denk aan regen, sneeuw en mist. Fietsen bij koud weer is prettiger met warme kleding. Het is daarom slim om drie lagen te dragen.

  • De eerste laag moet ervoor zorgen dat je lichaam zijn warmte kan vasthouden en dat vocht getransporteerd wordt. Wordt vocht namelijk niet getransporteerd en juist geabsorbeerd door je kleding, dan koel je snel af. Zeker als er een windje staat! Het beste kun je daarom absorberende onder- of thermokleding dragen. Als je deze laag nauw op je huid draagt, werkt het het beste.

  • De tweede laag moet zorgen voor isolatie en warmte. Kies bijvoorbeeld voor een comfortabel fietsshirt met lange mouwen of een fleecevest. Deze kledinglaag mag gerust iets ruimer zitten: de lucht die tussen de eerste en tweede laag zit, wordt dan lekker warm en vormt zo eigenlijk een extra laagje.

  • Met de derde laag zorg je ervoor dat factoren van buitenaf worden afgeweerd, zodat je aan de binnenkant van deze laag lekker warm blijft. Kies voor deze laag bijvoorbeeld voor een wind- en regendichte jas. Belangrijk is dat je jas wel ventileert, zodat vocht getransporteerd kan blijven worden.

Wanneer draag je thermokleding?

Op je elektrische fiets kan het soms lastig zijn om warm te worden en te blijven, omdat je lichaam minder moeite hoeft te doen om zich voort te bewegen. Als de temperaturen onder de 10 graden Celsius komen, is het dragen van thermokleding een goed idee. Met een gewone fiets ben je sneller warm, dan kun je een lagere temperatuur als richtlijn aanhouden.

Thermokleding houdt warmte vast. Omdat je tijdens het fietsen beweegt, komt er warmte vrij en zal de thermokleding dit maximaal weten vast te houden. Een ander voordeel van thermokleding is dat het zweet makkelijker afvoert en zo min mogelijk vocht van buitenaf binnenlaat. Je lichaam blijft daardoor droger en daarmee ook warmer. Daarom kan thermokleding met een gewone fiets ook erg comfortabel zijn, omdat je dan sneller zweet. Zodra je stilstaat koel je dan snel af, maar met thermokleding blijf je droog en dus warm. 

Ga voor sokken, een broek of legging, een shirt en/of vest. Optimaal is het als de kleding naadloos op je huid aansluit, dan werkt de thermokleding het beste. Het mag dus best een beetje strak zitten. Echter niet te strak, want je wil wel wat bewegingsvrijheid houden. Over je thermokleding kan je gewoon je eigen kleding dragen. Hoe dikker de thermokleding, hoe meer warme lucht deze vasthoudt en daarmee hoe warmer de kleding is. Op een e-bike is dikkere thermokleding daarom een aanrader. Op een gewone fiets kun je gaan voor dunnere varianten. De dunnere thermokleding zijn juist weer beter in staat vocht af te voeren.

Fietsnetwerk in de winter

2. Zet een muts of hoofdband op

Via je hoofd verlies je ongeveer 40% van je warmte en energie. Daarom is het slim om je hoofd te beschermen met een muts of een hoofdband. Als het buiten nat is, ga dan voor een waterdicht exemplaar of zet een capuchon op.

Een wollen muts isoleert de warmte en ventileert, maar kan soms gaan jeuken. Vooral als je een gevoelige hoofdhuid hebt, kun je daar snel last van hebben. Een muts van fleece kan dan uitkomst bieden. Deze stof is heerlijk warm en ademend. Uiteraard kun je ook kiezen voor gevoerde mutsen of een basismutsje van comfortabele stof onder een muts of pet dragen. Een 'ondermuts' kan je vaak ook makkelijker over je oren trekken, zodat die ook warm blijven.

Het voordeel van een hoofdband is dat je deze sowieso over je oren draagt. Ook je haar zal bij wind worden tegengehouden door de hoofdband. Hierbij is het belangrijk dat je een model kiest die goed om je hoofd past, dus niet te ruim maar ook zeker niet te strak. Ademend en sneldrogend materiaal is sterk aan te raden, met name als je een dikkere hoofdband neemt.

3. Houd je handen warm

Koude handen zijn erg vervelend en kunnen ook gevaarlijk zijn: met stijve vingers kan je moeilijk remmen. Zorg daarom voor goede fietshandschoenen die water- en winddicht zijn en comfortabel zitten. Ze moeten in elk geval niet knellen, want dat remt de doorbloeding en zorgt juist voor koude handen. Handschoenen met een griplaagje in de handpalm zorgen ervoor dat je controle houdt over het stuur en nog altijd gemakkelijk kunt schakelen en remmen.

Fiets je de routes met de fietsroute app van Fietsnetwerk? Dan is het handig om handschoenen te hebben waarbij de stof op de top van de wijsvinger en duim geschikt is om touchscreens te bedienen. Zo kun je optimaal gebruik maken van de Fietsnetwerk App zonder dat je je handschoen uit hoeft te doen.

Kies voor het fietsen trouwens wel echt voor een handschoen met vingers. Hierdoor heb je meer controle tijdens het fietsen dan met bijvoorbeeld wanten, waarbij je vingers bij elkaar zitten. Dat is misschien warmer omdat je vingers elkaar dan opwarmen, maar kan voor het bedienen van je stuur (en de fietsroute app) juist vervelender zijn.

Ben je een echte koukleum? Ga dan voor verwarmde handschoenen of handwarmers.

4. Warme voeten zijn erg belangrijk

Hoewel je tijdens het fietsen vooral je onderlichaam beweegt, hoeven je voeten eigenlijk weinig te doen. Je lichaam stuurt het bloed uit je voeten dan naar de lichaamsdelen die het harder nodig hebben. Per slot van rekening zitten je voeten dicht bij de grond, waardoor ze ook de nattigheid en kou van de grond opvangen. Daarom kun je, zelfs als de temperatuur nog niet eens heel laag is, al koude voeten krijgen. En als je voeten koud zijn, heeft je hele lichaam het koud. Gelukkig zijn er manieren om dat te voorkomen!

Zo bestaan er handige 'voetengadgets' waarvan we er een paar op een rijtje zetten:

  • Wintersokken
    Gebruik goede winterbestendige sokken. Die zijn zo ontworpen dat ze de warmte goed reguleren, je isoleren en snel drogen. Bovendien zitten ze ook nog eens heel erg lekker! Wat je in ieder geval niet moet doen is twee of meerdere zomersokken over elkaar te dragen. De wrijving van de dunne stoffen zorgen voor irritatie in je schoen, wat de bloedcirculatie alleen maar belemmert. Je voeten zullen dan juist sneller koud worden.

  • Overschoenen
    Wel eens van overschoenen gehoord? Dit zijn schoenen die je over je gewone schoen heen trekt. Overschoenen zijn gemaakt van materiaal dat waterdicht en waterbestendig is. Sommigen zijn ook winddicht. Zo blijven je schoenen droog, en daarmee ook je voeten. Let er bij het kopen van overschoenen goed op dat je schoen er goed in past, anders komt er misschien toch opgespatte regen in je schoenen.

  • Toe covers
    Deze tenenbedekkers zijn eigenlijk net als overschoenen, alleen dan alleen voor de voorkant van je schoenen. Met toe cover bescherm je je tenen tegen nattigheid en kou en behoud je de ventilatie aan de achterkant van je schoen. Ideaal voor de situaties waarin overschoenen net iets te veel van het goede zijn. Je kunt overschoenen en toe covers ook prima met elkaar combineren.

  • Voetenwarmers
    Dit is de ultieme tip als je snel koude voeten hebt. Voetenwarmers zijn zooltjes die je in je schoenen kan leggen en tot wel 8 uur lang warm blijven.

Heb je desondanks nog steeds last van koude voeten? Probeer dan eens deze life hack: pak je voeten of tenen in in aluminiumfolie nadat je je sokken hebt aan gedaan. Aluminiumfolie is licht in gewicht, past om elke voet, werkt isolerend en is winddicht. Het zal je voeten lekker warm houden, helemaal als je het combineert met de bovenstaande tips!

5. Zet een bril op

Extreme kou, ijzige wind of een zonnetje kunnen je ogen extra prikkelen, waardoor je meer traanvocht aanmaakt. Met een elektrische fiets heb je hier nog meer last van, want bij hogere snelheden is de kans op vochtige ogen aanzienlijk groter. Als je goed zicht wilt houden op de weg, zet dan een fietsbril of zonnebril op.

Warme chocolademelk

6. Stop regelmatig voor een warme drank en een hapje eten

Onderweg stoppen om binnen even op te warmen onder het genot van een goede kop koffie, thee of chocolademelk is niet alleen lekker en gezellig, maar ook nog eens nuttig. Met eten en drinken beïnvloed je namelijk je lichaamstemperatuur. Een warme drank zorgt ervoor dat de inwendige mens letterlijk en figuurlijk wordt opgewarmd. Als de kern van het lichaam weer op hoge temperatuur is, reageert je lichaam hierop door meer bloed naar je vingers en tenen af te staan.

Ook als je lichaam eten aan het verteren is, is de kerntemperatuur warmer. Zo zorgt eten en drinken ervoor dat je handen en voeten weer op temperatuur worden gebracht. Stap daarom bij lage temperaturen altijd met een goed gevulde maag op de fiets, zodat je warm bent bij vertrek. Voor onderweg heb je een goede reden om ergens uitgebreid te lunchen.

Met de fietsroutes van Fietsnetwerk.nl heb je op elke route een mooi restaurant of café die speciaal zijn geselecteerd. Zo heb je altijd de mogelijkheid om even te pauzeren en maak je gelijk een leuk uitje van je dagje fietsen!

7. Let op de accu’s van je telefoon en fiets

Bij kou gaan accu’s sneller leeg, dus ook die van je telefoon en elektrische fiets. Zorg voor een portable oplader voor je telefoon, zoals een powerbank. Dan kun je je fietsroute zonder problemen met de fietsroute app fietsen. Laad je elektrische fiets van tevoren goed op en zet hem pas op het laatste moment in je fiets. Een koude accu heeft namelijk meer moeite met stroom afgeven.

Daarnaast is het belangrijk om de accu van je elektrische fiets goed te onderhouden. Hieronder een paar tips om je e-bike accu zo goed mogelijk te bewaren:

  • Bewaar de accu op kamertemperatuur
    Voor accu's vermijd je het beste heel hoge of heel lage temperaturen. Je accu kun je het beste in huis op kamertemperatuur bewaren en pas kort voordat je gaat fietsen in je fiets plaatsen. Zo is hij niet al helemaal afgekoeld voor je op stap gaat.
  • Laat je accu niet langdurig vol of leeg liggen
    Als je je e-bike een tijd niet gaat gebruiken, probeer de accu dan tussen de 30% en 70% opgeladen te bewaren. Als je accu namelijk helemaal vol of helemaal leeg is, zal de accu sneller slijten. Het beste kun je één keer per maand de laadstatus van je accu controleren. Zonder dat je het doorhebt, kan hij over tijd een beetje leeglopen. Als deze onder de 30% is, kun je hem even kort bij laden.
  • Gebruik altijd de lader die bij je e-bike hoort.
    Die is gemaakt voor je accu. Met een andere lader kan je accu sneller slijten.
  • Haal de accu altijd uit je fiets als je gaat schoonmaken.
    Is je accu vies geworden door een modderig fietspad? Gebruik dan een vochtige doek om je accu en de elektrische delen schoon te maken. Zet vooral geen directe waterstraal op de elektrische delen. Ook is het goed om af en toe de stekkerpolen schoon te maken met een licht vochtige doek en deze een beetje in te vetten.
  • Haal de accu eruit als je je fiets gaat vervoeren.
    Van onverwachte stoten tijdens het transport kan de accu kapot gaan.

Op deze manier kun jij het langste met je fietsaccu doen. Zo kom je niet onverwachts voor onaangename verrassingen te staan en kan je volledig genieten van je fietstocht!

8. Zet de ondersteuning van je elektrische fiets lager

De ultieme manier om warm te worden is uiteindelijk beweging. Zodra je lichaam zich moet inspannen, versnelt je bloedsomloop en krijg je het vanzelf warm. Op een elektrische fiets hoef je je minder in te spannen dankzij de elektrische ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat je minder snel bezweet raakt, wat op zich weer een voordeel is, maar door het gebrek aan inspanning krijg je het minder snel of soms zels helemaal niet warm. Daarom kun je tijdens het fietsen op een frisse winterdag gerust de ondersteuning een tandje lager zetten. Dan behoud je de ondersteuning zodat het fietsen gemakkelijk blijft gaan, maar krijg je het door ietsje meer inspanning toch weer wat warmer.

Zo, nu ben jij klaar voor een winters avontuur. Is je fiets ook al klaar voor de winter?

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant