4x de mooiste fietsroutes in Laag Holland
Fietsen in Laag Holland: een aanrader
Laag Holland, een stukje authentiek Nederland zoals je het nergens anders ziet. De streek vormt een onmisbaar deel van de provincie Noord-Holland. Als de achtertuin van Amsterdam heeft Laag Holland een unieke ligging onder zeeniveau. Dit voormalige nationale landschap ademt de sfeer van vroeger: op veel plekken lijkt de tijd te hebben stilgestaan.
In deze blog
- Natuurbehoud in Laag Holland
- Fietsroute langs toekomstbestendige boeren in Amsterdam-Noord - Broek in Waterland, Zunderdorp, Durgerdam
- Fietsroute Beleef het levend veen - Purmerend, Ilpendam, Den Ilp
- Fietsroute Weidevogels in het Wormer- en Jisperveld - Purmerend, Spijkerboor, Wormer
- Fietsroute Op vogelsafari in Waterland-Oost - Volendam, Monnickendam, Broek in Waterland
Fietsroutes in Laag Holland
In deze streek zie je het oer-Hollandse landschap: het idyllische beeld dat je je voorstelt van Holland komt hier tot leven. Bereid je daarom voor op molens, musea en knusse dorpjes met grachten en panden met mooie gevels. Naast cultuurhistorie, staat Laag Holland ook bekend als een regio die rijk is aan natuur. De uitgestrekte veenweiden en groene velden, doorkruist door sierlijke sloten en vaarten, maken de streek een waar paradijs voor fietsers.
Natuurbehoud in Laag Holland
In samenwerking met destinatiemarketing organisatie Bureau Toerisme Laag Holland stelden we vier fantastische fietsroutes samen. Dankzij de knooppunten in Laag Holland zijn deze gemakkelijk te volgen.
De vier fietsroutes hebben allemaal een natuurvriendelijk tintje. De routes zijn namelijk opgezet vanuit het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP-VP). De projecten uit dit programma verbinden diverse belangen in het kader van het landschap, recreatie en toerisme in de regio.
Hoewel bezoekers en bewoners al jarenlang genieten van dit bijzondere landschap, weten we dat Laag Holland er niet altijd zo heeft uitgezien. Door de jaren heen is er veel veranderd door bijvoorbeeld invloeden van de natuur, maar vooral ook door de mens. In 2022 zijn er diverse themaroutes ontwikkeld om deze boodschap te vertellen. Deze routes vertellen hoe het landschap is ontstaan en waarom het zo belangrijk is om deze natuurgebieden te beschermen.
Wij lichten vier van deze speciale fietsroutes uit. Stuk voor stuk vertellen deze routes je alles over de regio Laag Holland en kun je genieten van al het moois dat de regio te bieden heeft.
1. Streekproducten van toekomstbestendige boeren - 24 km
Laag Holland is een agrarische streek. In het zuidoosten van Laag Holland, ofwel ten noorden van Amsterdam, zijn veel boeren te vinden. Verse melk uit de melktap, boerderijwinkels vol verse groenten en fruit of een huisgemaakt ijsje van de schapen van eigen boerderij: je kunt het allemaal ervaren op deze fietsroute langs toekomstbestendige boeren.
Waarom die boeren zo toekomstbestendig zijn? Omdat zij zich inzetten voor het behoud van de natuur om hun boerderij heen. Het gebied is namelijk onderhevig aan de gevolgen van klimaatverandering. Het telen en kweken van de streekproducten werd steeds lastiger. Door natuur- en milieuvriendelijke maatregelen te treffen, blijft de natuur in Laag Holland behouden en kunnen we nog lang blijven smullen van de heerlijke streekproducten.
Terwijl je ontspannen door de polders trapt, zul je op een aantal plekken de bewuste maatregelen terugzien in het landschap, bijvoorbeeld bij de boerderijen van familie Huitema en familie Zant. Je leest hun verhaal tussen de afstapmomenten op de route en in de Fietsnetwerk App.
Belangrijkste bezienswaardigheden:
2. Beleef het levend veen - 17 km
Laag Holland is een aaneensluiting van veenweide op veenweide. Deze fietsroute van 17 kilometer laat je kennis maken met het unieke veengebied. Zoals het Ilperveld, een uniek natuurgebied in Europa door de groene lappendeken van meer dan zeshonderd eilandjes waarvan een deel trilveen is, omringd door sloten en kanalen. Natuurbeheerorganisatie Landschap Noord-Holland werkt samen met 15 lokale boeren om het veengebied te behouden en te beschermen. Niet alleen omdat het zo mooi is, maar ook omdat het Ilperveld van groot belang is voor het klimaat en de weidevogelpopulatie. Hoe dat zit ontdek je tijdens de fietsroute.
Ook het Purmerland, waar de veenweides zich afwisselen met een bosrandzone en een natuurzone, is een bijzonder natuurgebied. Tijdens je fietstocht zul je de drie verschillende zones ongetwijfeld herkennen.
Belangrijkste bezienswaardigheden:
Niet alleen fietsers genieten van dit prachtige landschap, ook vogels vinden hier hun thuis. En dat is dan weer leuk voor ons als fietsers! De veenlandschappen en drassige weilanden zijn belangrijke broedgebieden voor veel weidevogels, zoals de grutto en de kievit. De volgende twee fietsroutes zijn echte aanraders voor vogelliefhebbers.
3. Weidevogels in het Wormer- en Jisperveld - 26 km
Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Niet gek dus dat de tureluur, scholekster en de grutto hier neerstrijkt. Maar liefst 70% van de wereldpopulatie grutto’s trekt naar Nederland (en grotendeels dit gebied) om te broeden!
Deze route van zo’n 26 kilometer brengt je vanuit Purmerend naar dit prachtige natuurgebied. Ontdek hoe de bodem zo optimaal mogelijk wordt gehouden door o.a. Natuurmonumenten in samenwerking met de lokale boeren. Zo wordt het ideale leefgebied voor de vogels gecreëerd.
Belangrijkste bezienswaardigheden:
4. Op vogelsafari in Waterland-Oost - 41 km
Voor deze fietsroute gaan we naar Waterland-Oost, oftewel Volendam, Monnickendam en het mooie historische dorpje Broek in Waterland. Deze plaatsen zijn erg leuk om doorheen te fietsen en de rijke geschiedenis te ontdekken. Tussen de stadjes en dorpjes door tref je unieke natuurfenomenen, ontstaan doordat dit gebied vroeger aan de Zuiderzee lag. De vroegere getijden hebben hun invloed gehad op het landschap.
Ook hier wordt veel aan natuurbehoud gedaan, voornamelijk om de weidevogels een handje te helpen. De veenmosrietlanden worden beschermd en het landschap wordt teruggebracht naar haar oude, cultuurhistorische patronen. Dankzij deze inspanningen zijn er op deze route tal van plekken om vogels te spotten. Vergeet je verrekijker niet!