3x fietsroutes voor een weekend op de Veluwe

Weekendje weg op de Veluwe

Weekendje Veluwe: Verblijf in Voorthuizen

Op zoek naar de ideale plek voor een (mini)vakantie op de Veluwe? Dan is Voorthuizen de ideale uitvalsbasis! Het dorp wordt ook wel de ‘Poort naar de Veluwe’ genoemd. Dankzij de centrale ligging is het vanuit alle hoeken van Nederland gemakkelijk te bereiken. De perfecte startplek dus voor mooie fietstochten door de bossen en heiden die de Veluwe rijk is. Wij zetten drie heerlijke fietsroutes voor je op een rij.

Waar staat Voorthuizen om bekend?

Wist je dat het eerste boekje met toeristische informatie over dit Veluwse dorp al in 1915 werd uitgegeven door de VVV? Nu, ruim een eeuw later, is Voorthuizen nog steeds een geliefde bestemming voor toeristen en recreanten. Niet alleen vanwege de Veluwse natuur, ook de heerlijke recreatieplas Zeumeren is een belangrijke trekpleister. Het dorp zelf is voorzien van een gezellig centrum met diverse winkels en restaurants. Vanwege de grote populariteit als vakantiebestemming, vind je er in de omgeving genoeg vakantieparken en verblijfslocaties. Kortom, alle ingrediënten voor een dagje uit op de Veluwe of een fijne vakantie met het gezin.

  1. Fietstocht door de Noord-Veluwse polders
  2. Rondje langs robuuste beukenbomen
  3. Fietsroute Ambachten in de Gelderse Vallei

Putter Stoomgemaal
Putter Stoomgemaal in Putten

Fietsen in Voorthuizen en omgeving

Met deze drie fietsroutes beleef je elke dag weer iets nieuws. Neem je (elektrische) fiets mee of huur een fiets in Voorthuizen en ga op stap!

1. Noord-Veluwse polders - 47 km

Deze route neemt je mee langs de Appelse Heide, het Wilbrinkbos, prachtige landgoederen en het boerenlandschap, helemaal tot aan het water van het Nijkerkernauw en Strand Nulde. Onderweg kom je door het gezellige centrum van Nijkerk. Struin langs de winkels, de restaurants of bezoek Museum Nijkerk om de lokale geschiedenis in te duiken.

Vanuit het centrum fiets je langs de Arkervaart naar de jachthaven, waar je kunt genieten van het uitzicht op het kabbelende water en de Flevopolder. Langs het water kom je ook twee historische stoomgemalen tegen. Het Stoomgemaal Arkemheen in Nijkerk, vlak bij knooppunt 52, heeft een bezoekerscentrum waar je meer leert over de cultuurhistorische en ecologische waarde van het gemaal. Daarnaast ligt tussen knooppunten 67 en 38 het Putter Stoomgemaal, één van de acht nog werkende gemalen in Nederland, met een stoommachine uit 1885.

De polderlandschappen zijn ook een paradijs voor vogelliefhebbers, met talrijke water- en weidevogels die hier broeden of overwinteren. Deze fietsroute biedt een perfecte mix van natuur, rust en historisch erfgoed.

Interessante afstapmomenten:

Speulderbos en Sprielderbos
Speulder- en Sprielderbos ©Gijs vd Brink

2. Langs robuuste beukenbomen - 48 km

Verken de oudste bossen van Nederland op de fiets: het Speulderbos en het Sprielderbos. De bossen zijn ontstaan vanuit geplante beukenbomen en lopen naadloos in elkaar over. Inmiddels staan er tussen de beuken vele andere soorten bomen. In deze bossen leeft behoorlijk wat wild. Je kunt er zomaar een wild zwijn of ree spotten, en als je helemaal geluk hebt zelfs een edelhert!

De route leidt je langs schitterende landgoederen, molens, kastelen, een museumboerderij en de schaapskooi. Bijzonder op deze route is het Onderhuikershol Speulderbos. Op deze plek woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal Engelse piloten en vluchtelingen. Bij de ontdekking door de Duitsers in juli 1944, wisten de dertien bewoners allemaal veilig via de vluchtgang te ontsnappen.

Je fietst ook langs het Solse Gat, dat ogenschijnlijk niets bijzonders is. Maar over deze plek doen mysterieuze legendes de ronde. Er zou hier vroeger een klooster hebben gestaan, dat vanwege het wangedrag van de monniken is gezonken…

Interessante afstapmomenten:

Luchtfoto Barneveld
Luchtfoto van Barneveld ©Gijs vd Brink

3. Ambachten in de Gelderse Vallei - 52 km

Je beleeft heerlijke nostalgie in het boerenlandschap en de leuke musea in de Gelderse Vallei, maar geniet ook van de schitterende natuur van de Veluwe. Vandaag verken je Barneveld, dat bekendstaat als hét centrum voor de pluimveehouderij. Hierbij speelde de introductie van het Barnevelder kippenras in 1911 een belangrijke rol. Dit ras had een hoge eierproductie. De internationale bekendheid van de Barnevelder groeide snel, vooral na de Olympische Spelen in Nederland in 1928, toen Barneveld gepromoot werd als 'ei-stad'. In het Pluimveemuseum kun je de rijke geschiedenis van de pluimveehouderij verder ontdekken.

Tijdens deze fietsroute ontdek je een aantal van de maar liefst negen dorpen van de gemeente Barneveld. Zo doorkruis je onder andere Zwartebroek, Terschuur en Kootwijkerbroek. In elk van deze plaatsen kun je je verdiepen in oude ambachten en de lokale geschiedenis. In Terschuur bezoek je bijvoorbeeld de historische molen Den Olden Florus om ambachtelijk molenaarsmeel te kopen. Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum biedt nostalgische spelletjes en een kijk op het dagelijks leven van vroeger. En zo zijn er nog meer musea en molens om je nostalgische hart op te halen.

Interessante afstapmomenten:

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant