3x fietsroutes langs verborgen plekjes op de Veluwe

Verborgen plekjes op de Veluwe

Buiten de gebaande paden op de Veluwe

De Veluwe is zo’n 91.200 hectare groot en toch kom je vaak weer bij dezelfde plekken terecht. Deze keer slaan we de Hoge Veluwe, Posbank en Kroondomein Het Loo even over. We verrassen je graag met fietsroutes naar andere plekken waar je misschien nooit van hebt gehoord of waarvan je bent vergeten dat ze bestaan.

Fietsroutes voor elk seizoen

De Veluwe is elk seizoen een magische bestemming. 's Winters geven de kale bomen een onheilspellende sfeer, maar is het er heerlijk om een frisse neus te halen tussen de krakende bladeren op de bodem. In de lente beginnen de knopjes in de takken te groeien en kleuren de bossen langzaamaan lichtgroen: de kleur van een nieuw jaar. In de zomer fiets je heerlijk in de schaduw onder het volle bladerdak en staat de heide in bloei. Vervolgens hult de natuur zich in de herfst in de meest uiteenlopende rood- en oranjetinten. Bovendien breekt in september en oktober het paarseizoen van de edelherten aan en kun je maar zo in de verte een burlend hert horen roepen.

Op de volgende 3 fietsroutes combineer je de prachtige natuur, waar de regio uiteraard om bekend staat, met bijzondere plekjes. Bezienswaardigheden zoals musea en landgoederen waar je zelf misschien nog niet over na had gedacht of die je nog niet kende. Stap op de fiets en beleef de verrassende Veluwe!

Loenermark
Loenermark

Fietsen langs de bijzondere plekjes van de Veluwe

1. Langs de verborgen pareltjes tussen Hoenderloo en Arnhem - 57 km

Deze route neemt je mee langs minder bekende plekken van deze streek. Een van de hoogtepunten is de waterval in Loenen, de hoogste van Nederland met 15 meter. Je fietst door de Loenermark, een uitgestrekt natuurgebied met bossen en heidevelden waar damherten, reeën, wilde zwijnen, en Schotse Hooglanders leven. Het gebied wordt onderhouden door een schaapskudde, die de heide open houden voor allerlei dieren. De schaapskooi is een centraal punt, waar herder Arjan Daalhuisen met zijn kudde Veluwse heideschapen dagelijks de hei op gaat.

Daarnaast fiets je langs de oudste papierfabriek van Nederland, De Middelste Molen, die sinds 1622 actief is. Hoewel de commerciële productie in 1969 werd gestopt, is de fabriek gerestaureerd en nog steeds in bedrijf dankzij water- en stoomkracht. Het museum is vijf dagen per week open en biedt rondleidingen. Heb je daarna nog tijd over, dan is het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zeker een aanrader. Er is zoveel te zien, dat je er zelfs een weekendje weg van kunt maken!

Interessante afstapmomenten:

Bos bij Vierhouten
Bos bij Vierhouten

2. Beestachtig leuk fietsen door Nunspeet, 't Harde en Vierhouten - 38 km

Een aantal mooie kilometers door natuur en beestachtig leuke afstapmomenten. Grappig is dat een aantal plaatsnamen zijn vernoemd naar de omgeving waar ze zijn ontstaan. Zo heet Vierhouten naar de vier bossen waartussen het dorpje ligt en heeft 't Harde zijn naam te danken aan de hardere ondergrond waarop het dorp gebouwd is. Start je route bij de A. Vogeltuinen in 't Harde. Hier kun je de auto parkeren en zit je gelijk op een verrassend Veluws plekje. De tuinen liggen op het 13-eeuwse landgoed Zwaluwenburg en bieden leuke activiteiten zoals een blotevoetenpad en een insectentuin. Maar je ziet er vooral een kleurrijke verzameling van geneeskrachtige bloemen, planten en kruiden. Hier groeien namelijk de ingrediënten van de A. Vogelproducten die je bij jouw lokale drogist of supermarkt kunt kopen.

De route gaat verder door de Veluwse bossen, waar je mogelijk wilde dieren zoals zwijnen, herten, vossen en dassen kunt spotten. In Vierhouten bezoek je het volgende verrassende plekje: de historische heemtuin De Heimanshof. Bewonder de inheemse Veluwse planten in verschillende biotopen die worden tentoongesteld. In Nunspeet kun je een bezoek brengen aan het Bezoekerscentrum Zandenbos om meer te weten te komen over het Noordveluwse landschap. Dan fiets je door richting Doornspijk met als hoogtepuntje een heus forellenpark. In Forellenpark De Haere kun je je eigen of een gehuurde hengel uitgooien om zelf een vis te vangen. Je kunt ze mee naar huis nemen of ter plaatse laten roken. Wie weet smul je 's avonds van je zelfgevangen verse vis...

Interessante afstapmomenten:

Speulderbos-©GijsvdBrink
Speulderbos ©GijsvdBrink

3. In de achtertuin van Putten - 27 km

Deze fietsroute door het landelijke Putten en zijn omgeving laat je kennismaken met prachtige natuur en rijke geschiedenis. Je fietst door de bossen aan de oostkant van Putten en het omliggende boerenlandschap, met een stop in het gezellige dorpje Garderen. Hier vind je De Beeldentuin, bekend om zijn tuin- en woondecoraties, maar vooral populair vanwege de zandsculpturen die van april t/m december te bewonderen zijn. Het showroomdorp met lunchroom De Rozentuin is ook een leuke tussenstop tijdens je tocht. Na Garderen fiets je door de oudste bossen van Gelderland: het Sprielder- en Speulderbos. Slingerend tusen de kromme beukenbomen fiets je richting het kleine gehucht Drie, een dorpje dat bestaat uit bomen, enkele huizen en een restaurant.

Op de terugweg naar Putten passeer je het mysterieuze Solse Gat. Het echte (letterlijke!) hoogtepunt dat je zeker niet mag overslaan, is Landgoed Schovenhorst. Het landgoed ligt verscholen tussen de bossen en wordt ook wel 'het geheim van Putten' genoemd. Niet voor niets, want de wonderschone natuur, de historische bomentuin uit 1848 en de Bostoren, maken een bezoek aan dit landgoed tot een bijzondere ervaring. Met helder weer kijk je vanuit de toren over de boomtoppen zo ver als Amersfoort en de Flevopolder!

Interessante afstapmomenten:

Premium fietsroute Schotse Hooglanders op de Veluwe

Premium fietsroute Op zoek naar Schotse Hooglanders op de Veluwe

Lange wapperende rode, blonde of zwarte haren en een stel imposante horens. Bij de heren opzij en naar voren, bij de dames wijzen de horens juist de lucht in. Deze on-Nederlandse verschijning met een net zo on-Nederlandse naam, de Schotse Hooglander, is toch een directe afstammeling van de Europese Oeros die ooit in heel Europa voorkwam. Met deze route ga je op zoek naar de imposante, langharige grote grazers die op de Veluwe zijn uitgezet om het bos en de heide natuurlijk te onderhouden.

Interessante afstapmomenten:

  • De Rimboe & De Woeste Hoogte, Hoenderloo
  • Deelerwoud, Deelen
  • Uitkijkpunt Loenermark, Loenen

Naar de route

 

Meer fietsinspiratie? Bekijk hier al onze fietsroutes op de Veluwe.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant