3 juni is Wereldfietsdag: fietsroutes en knooppunten
Vier het fietsen op World Bicycle Day
Elk jaar wordt op 3 juni ‘World Bicycle Day’ gevierd, oftewel Wereldfietsdag. Over de hele wereld wordt stilgestaan bij hoe fijn het is om te fietsen. De ideale dag om ook de fiets te pakken en eropuit te gaan! Bijvoorbeeld met een knooppuntenroute van Fietsnetwerk.nl. En laten wij nou drie fietsroutes hebben uitgekozen waarop je een Premium-abonnement kunt winnen… Lees gauw verder!
Internationale Wereldfietsdag
Internationale Wereldfietsdag, ook bekend als World Bicycle Day, is een jaarlijks terugkerende dag die wereldwijd wordt gevierd op 3 juni. De Verenigde Naties hebben deze speciale dag in het leven geroepen om het belang van de fiets als vervoermiddel, duurzaam transport, fysieke activiteit en plezier te benadrukken. De eerste Wereldfietsdag werd gevierd in 2018.
Deze speciale dag erkent de veelzijdigheid van de fiets en de vele voordelen die het biedt voor mens en milieu. Zo wordt de fiets op deze dag weer even uitgelicht als een duurzaam en toegankelijk vervoermiddel. Fietsen levert daarnaast veel gezondheidsvoordelen op. Ook wordt aandacht besteed aan fietsveiligheid, zoals het belang van een helm en veilige fietspaden.
Nederland kent een rijke fietscultuur, daar staat ons land internationaal om bekend. We fietsen zowel om onszelf te vervoeren, als voor recreatieve doeleinden. Daar komen fietsknooppunten om de hoek kijken. Hoe zijn die ontstaan en hoe gebruik je ze?
In deze blog:
- Geschiedenis van het fietsknooppuntennetwerk
- Voor- en nadelen van fietsknooppunten
- Makkelijk over de knooppunten fietsen met fietsroute app van Fietsnetwerk.nl
- Wereldfietsdag Winactie: win 3 maanden gratis Fietsnetwerk Premium
- Actie fietsroutes
De oorsprong van fietsknooppunten
Het concept van fietsknooppunten ontstond in België, meer specifiek in de provincie Limburg. Deze regio stond bekend om zijn mijnbouwindustrie, waarbij de mijntunnels een complex netwerk vormden. Om in de ondergrondse duisternis toch de weg te kunnen vinden, werden er genummerde borden geplaatst: een knooppuntensysteem.
Dat dit systeem nu vooral bovengronds wordt gebruikt, hebben we te danken aan de Belgisch-Limburgse mijningenieur Hugo Bollen. In 1990 waren de mijnen in deze omgeving gesloten. De heer Bollen was naast ingenieur ook erg gepassioneerd over de natuur en had, al langer, de missie om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Met zijn vrouw stippelde hij al graag fiets- en wandelroutes uit op topografische kaarten, maar om op elk kruispunt je kaart weer open te moeten slaan om te kijken waar je heen moet… Dat was onhandig.
Na de sluiting van de mijnen, werd het Regionaal Landschap Kempen en Maasland opgericht. Hugo Bollen overtuigde de mensen van deze nieuwe natuurbeheerorganisatie om een fietsroutenetwerk op te stellen, waarmee de mijnstreek een aantrekkelijk toeristisch gebied kon worden. Hij wist dat de mijnwerkers handig gebruik maakten van de knooppunten in de mijnen. Het allereerste knooppunt - met nummer 1 - kwam in Ellikom te staan. In 1995 werd het eerste bovengrondse knooppuntennetwerk voor fietsers geopend. De provincie was omgedoopt tot ‘Fietsparadijs Limburg’ en nog steeds is Vlaanderen een van de populairste fietsregio’s in Europa.
Knooppunten in Nederland
In 1999 kwamen de fietsknooppunten naar Nederland, waarvan het eerste netwerk werd aangelegd in Limburg. Al snel kwamen ze ook in de andere provincies. Inmiddels vind je de knooppunten door heel Nederland en een aantal delen van Duitsland. Ook in andere Europese landen kun je ze in bepaalde regio’s vinden, zoals in Frankrijk rondom Calais en delen van Bourgondië, rondom de Spaanse stad Zaragoza en bij de Oostenrijkse plaatsen Judenburg en Zeltweg.
Waarom zijn de fietsknooppunten zo makkelijk?
De knooppunten zijn gemakkelijk te gebruiken voor elk type fietser. Of je nu fietst op je elektrische fiets of op je gewone stadsfiets, en of je nu al jaren fietst of gewoon een keer een dagje wil gaan fietsen: het knooppuntennetwerk is gemakkelijk te gebruiken om de volgende redenen:
-
Eenvoudige navigatie
Het systeem van fietsknooppunten is buitengewoon eenvoudig te begrijpen. Elk knooppunt heeft een uniek nummer dat op speciale borden langs de route wordt aangegeven. Je hoeft alleen maar opeenvolgende nummers te volgen om je gewenste route te fietsen. Het is een vorm van navigatie die geen geavanceerde technologie of ingewikkelde kaartlees vaardigheden vereist. -
Flexibel en aanpasbaar
Fietsknooppunten bieden je veel flexibiliteit bij het plannen van een route, maar ook tijdens het fietsen. Omdat een knooppunt vaak met meerdere andere knooppunten verbonden is, kun je gemakkelijk de volgorde van de knooppunten wijzigen of verschillende knooppunten combineren om je eigen, unieke route te creëren. Zo kun je een route uitstippelen naar je persoonlijke voorkeuren, het type landschap, de bezienswaardigheden en de afstand.
-
Ingericht op fietsers
De fietspaden tussen de knooppunten zijn gericht op recreatieve fietsers. Met een knooppuntenroute kom je daarom vaak langs mooie rustige plekken, zoals fietspaden door bossen en natuurgebieden of landelijke wegen. Dat lukt natuurlijk niet altijd: soms lopen de knooppunten langs autowegen of moet je een stukje stad doorkruisen.
Kortom, het knoopppuntensysteem maakt fietsen toegankelijk en makkelijk voor elk niveau.
Zijn er ook nadelen?
Ja, er zijn ook een aantal nadelen aan het knooppuntennetwerk.
-
Niet geschikt voor sportieve of avontuurlijke fietsers
Het knooppuntennetwerk is voornamelijk gericht op recreatieve fietsers. Kronkelende, smalle paden zijn hierbij geen uitzondering en het grootste gedeelte is geasfalteerd. Vanwege het gemak en het comfort worden deze fietspaden veel gebruikt. Dat betekent dat het op een mooie zonnige dag erg druk kan zijn op de fietspaden. Als wielrenner heb je dan vaak te weinig ruimte en kun je moeilijk doorfietsen, als mountainbiker zul je weinig onverharde of avontuurlijke paden tegenkomen. -
Beperkte fietspaden
Hoewel je flexibel bent in het naar eigen wens inrichten van je route, zit je wel vast aan de verbindingen tussen de knooppunten. Niet alle fietspaden zijn hierop aangesloten. Daarom weet je niet altijd waar je precies langskomt en kun je sommige bezienswaardigheden zomaar voorbij fietsen, omdat de knooppuntenverbinding niet precies langs de locaties lopen. -
Afhankelijk van onderhoud en actualisering
De knooppunten worden aangegeven met bewegwijzering. Toch kan het voorkomen dat de borden langs de weg ontbreken, niet goed zichtbaar zijn of niet meer kloppen. Het knooppuntennetwerk vereist regelmatig onderhoud en actualisering, zodat de informatie altijd klopt. Wordt dit niet op tijd gedaan, dan kun je de weg kwijtraken.
De oplossing
Gelukkig bieden Fietsnetwerk.nl en de fietsroute app daar een oplossing voor! De knooppunten worden dagelijks op de digitale kaarten geüpdatet. Zo heb je met een online route van Fietsnetwerk altijd de actuele knooppunten bij de hand.
De fietsroute app begeleidt je over de paden van het knooppuntennetwerk. Dankzij slimme techniek kun je met de app ook gemakkelijk afwijken van de route, bijvoorbeeld om een bezienswaardigheid (afstapmoment) te bekijken die al is toegevoegd aan de route. Je krijgt een melding als je een afstapmoment hebt bereikt en met één klik op de knop zet je de route aan naar de locatie. Heb je het kasteel, monument of restaurant bezocht en wil je weer terug naar de knooppuntenroute? Dan klik je in de app weer op de knop ‘Terug naar route’ en je zit weer op de knooppuntenverbinding.
Alle routes van Fietsnetwerk.nl zijn te selecteren op thema en afstand en voorzien van mooie bezienswaardigheden en speciaal geselecteerde restaurants onderweg. Zo hoef jij van tevoren niet meer alles zelf uit te zoeken. Je hoeft eigenlijk alleen maar een route uit te kiezen!
De Fietsnetwerk App is gratis te downloaden en te gebruiken. Met een upgrade naar Premium kun je gebruikmaken van meer functionaliteiten binnen de app, zoals een uitgebreidere spraakbegeleiding van de routes, mogelijkheid om je favoriete routes op te slaan en je krijgt geen advertenties meer te zien.
Actie: win gratis Premium op deze fietsroutes op Wereldfietsdag
Wil jij Fietsnetwerk Premium gratis uitproberen? Fiets dan één van deze drie fietsroutes op Internationale Wereldfietsdag en vind de actiecode tussen de afstapmomenten. Hoe werkt het?
- Download de Fietsnetwerk App in de Apple App Store of Google Play Store.
- Maak eventueel een account aan (gratis) of sla deze stap over.
- Zoek op plaatsnaam van de route om de route op te zoeken of scan de QR-code op deze pagina om direct de route in de app te openen.
- Start de route en begin met fietsen! De app geeft aan wat het dichtstbijzijnde knooppunt is ten opzichte van jouw locatie om de route te starten. Of begin bij een Startpunt: een horecalocatie waar je gebruik kunt maken van de parkeerplaats en je direct op de route zit.
- Houd onderweg de afstapmomenten in de gaten. Eén van de afstapmomenten zal je de actiecode geven voor 3 maanden gratis Premium!
De 3 actie fietsroutes
Kies één van deze drie fietsroutes en speur naar de actiecode tussen de afstapmomenten.
-
Fietsroute door het Noordhollands Duinreservaat
Wijk aan Zee, Castricum, Castricum aan Zee
33 km -
Fietsroute rond Lutterzand
Denekamp, De Lutte
37 km -
Fietsroute Rondje Veluwe en meer
Harderwijk, Nunspeet, Hierden
58 km
Voorwaarden:
Actiecode is alleen zichtbaar op 3 juni 2023, Internationale Wereldfietsdag. De actiecode is te verzilveren t/m 1 juli 2023 op www.fietspromocode.nl en geeft je een gratis Premium-abonnement in de Fietsnetwerk App voor de duur van 3 maanden. Het abonnement verloopt automatisch en wordt dus niet automatisch verlengd.