10x tips voor fietsonderhoud in de winter

Fietsonderhoud in de Winter

Wat voor onderhoud moet je geven aan je fiets in de winter?

Het is slim om in de winter meer aandacht te geven aan je fiets. Het Nederlandse winterweer doet je fiets geen deugd. Van de invloed van kou op de batterij van je elektrische fiets, tot een vieze laag aangekoekt strooizout. Je fiets netjes houden is daarom geen overbodige luxe én het verlengt ook nog eens de levensduur van je fiets. Hier moet je op letten in de winter!

Fietsen in de winter

De Nederlandse winters worden getypeerd door nat en koud weer. Dat zijn niet de eerste weersomstandigheden waar je aan denkt tijdens een dagje fietsen. Toch kan het juist in de winter extra lonen om regelmatig op je fiets te stappen. Je houdt jezelf én je fiets in beweging, en daar zijn zowel jij als je fiets ten slotte voor gemaakt. Soms lijkt het misschien niet zo, maar het is vaker mooi weer dan we denken! Kies dus een droge dag uit, kleed je warm aan, bijvoorbeeld met onze tips om warm te blijven, en kies één van de duizenden fietsroutes in de fietsroute app van Fietsnetwerk.

Heeft je fiets een tijdje stilgestaan? Dan is het goed om wat fietsonderhoud te plegen. We geven je 10 tips om goed beslagen ten ijs - of ten fietspad - te komen.

  1. Dagelijks fietsonderhoud

  2. Fiets schoonmaken als er gestrooid is

  3. Accu bewaren

  4. Fiets warm en droog zetten

  5. Fietsketting bedruppelen met kettingreiniger

  6. Speciale fietswinterbanden

  7. Goed werkende verlichting

  8. Spuit WD-40

  9. Controleer regelmatig op slijtage

  10. Ga zelf veilig de weg op

1. Dagelijks fietsonderhoud

Veelvoudig onderhoud van je fiets zorgt voor een optimale werking van je remmen, versnellingen en kettingen. Als je je fiets veel gebruikt, is het verstandig om de volgende zaken dagelijks even na te lopen:

  •     Lichten controleren
  •     Invetten fietsketting
  •     Remblokken controleren
  •     Remkabels en schakelkabels invetten

Fietsonderhoud door professionals

Een elektrische fiets kun je het beste eens per jaar weg brengen voor een fiets-APK. Daarbij wordt alles van top tot teen nagekeken en indien nodig gerepareerd of vervangen. Een fietsenmaker die is aangesloten bij Shimano als Shimano Service Center maakt gebruik van de originele Shimano-onderdelen. De monteurs zijn getraind en gecertificeerd om met de nieuwste technologieën te werken en maken jouw fiets weer piekfijn in orde.

Via de Fietsnetwerk App vind je gemakkelijk alle service centers in de buurt.

2. Maak je fiets altijd schoon als er gestrooid is

Als het vriest, wordt er zout op de fietspaden gestrooid. Voor veilig fietsen heel fijn, maar je fiets vindt het iets minder fijn. De pekel kan onderdelen erg lelijk maken en roest veroorzaken. Is er gestrooid en heb je gefietst, dan is het slim om je fiets af te spoelen en af te nemen met een doekje. Het zout krijgt zo geen kans om zich vast te bijten. Met een emmer, milde zeep zoals een drupje afwasmiddel, spons of doek heb je je fiets binnen een kwartier schoongemaakt. Doe dit het liefst met ene warm sopje, daarmee los je de pekel het snelste op. Spoel vooral de wielen en de onderkant van je fiets goed af, want daar zitten de meeste pekelresten. Daarna droog je je fiets goed af.

Een dichte kettingkast beschermt je ketting tegen opspattend pekel en water. Als je dit niet hebt, en je ketting dus open is, is het verstandig om deze onderdelen goed in te vetten voordat je gaat fietsen. Zorg dat je ketting schoon is voordat je gaat invetten.

SHIMANO-Fietsonderhoud-ULTEGRA

3. Bewaar de accu van je elektrische fiets op kamertemperatuur

Bij nat en koud weer, kunnen we het ons voorstellen dat een tocht op je elektrische fiets niet fijn is. Misschien vind je het zelfs een beetje eng. Maar hoe kouder het wordt, des te korter de accu meegaat. Als de accu koud wordt, raakt hij sneller leeg. Zorg er daarom voor dat je de accu altijd op kamertemperatuur bewaard en bij voorkeur uit je fiets haalt.

Ook als je je elektrische fiets voor een langere tijd niet gebruikt, moet je de batterij regelmatig opladen. Het klinkt misschien wat gek, maar anders loopt je accu vanzelf leeg. Dit wordt zelfontlading genoemd.

Wanneer dit gebeurt, kan er diepteontlading optreden. Dat wil zeggen dat je accu zijn bodemniveau heeft bereikt. Dit wil je liever niet, want hierdoor raakt de accu beschadigd en als je écht pech hebt, gaat hij nooit meer aan. Check daarom eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld elke maand, het energieniveau van je accu en laadt hem indien nodig even bij. Het beste houd je het energieniveau tussen de 30% en 70%.

4. Zet je fiets zoveel mogelijk op een warme en droge plaats

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je remmen of versnellingen doen het ineens niet meer. En dat nou precies op een gure, koude winterdag. Eigenlijk is dit heel logisch, want de kou zorgt ervoor dat bepaalde leidingen kunnen bevriezen. Om dit te voorkomen is het slim om je fiets op een warme en droge plaats te zetten. Schade door vocht beperk je hierdoor ook tot een minimum, want de fietsonderdelen kunnen zo uiteraard beter drogen of droog blijven.

Ga je op stap? Kijk dan of er een overdekte fietsenstalling in de buurt is.

5. Bedruppel je fietsketting met kettingreiniger én olie

Zorg dat je aan het begin van de winter je ketting bedruppelt met kettingreiniger. Draai hem goed rond, laat het inwerken en maak daarna de ketting met een oude doek grondig schoon. Maar alleen de ketting schoonmaken is vaak niet genoeg; hem daarna insmeren met kettingolie of speciale wax zorgt ervoor dat de ketting soepel over de tandwielen loopt. Daarnaast voorkomt de vettige substantie dat er vocht tussen je onderdelen komt. Hierdoor blijft je ketting langer in goede conditie.

SHIMANO - fietsonderhoud - SLorencePhoto_Ultegra

6. Overweeg het plaatsen van speciale fietswinterbanden

Voor auto’s is winterbanden een heel bekend fenomeen, maar wist je dat je deze ook voor fietsen hebt? Deze fietswinterbanden blijven ook in de winter soepel en zorgen voor goede grip. Ze hebben meestal ook een speciaal loopvlak dat bij kou en gladheid voor beter wegcontact zorgt. Als je 's winters vaak de fiets pakt, kan dit een goede tip zijn. 

Spreken fietswinterbanden jou niet aan, zorg dan in ieder geval voor een goed fietsprofiel, verwijder steentjes uit de banden en pomp je banden regelmatig op. Aan de zijkant van de buitenband is te lezen hoeveel bar lucht je in de band kunt pompen. Deze aantallen kun je het beste aanhouden, zodat je banden optimaal mee kunnen.

7. Goed werkende verlichting is van levensbelang

Zonder goede fietsverlichting ben je bijna niet te zien door een automobilist. Zorg daarom voor een goed voor- en achterlicht. Check goed of de dynamo nog volledig werkt of vervang de batterijen regelmatig zodat je nooit zonder licht de weg op moet. Maak jezelf eventueel nog beter zichtbaar met een reflecterend hesje of bandje om je arm of extra verlichting.

8. Spuit je fiets in met WD-40

Spuit tot slot regelmatig je fiets in met vochtverdrijvende middelen. Hiermee voorkom je dat je fiets gaat roesten of vuil zich gaat hechten. WD-40 kan je gebruiken voor alle bewegende onderdelen van je fiets. Maar let op: smeer je ketting, fietsriem en je cassette juist níét in met WD-40! Op deze onderdelen kan WD-40 schade aanbrengen. Gebruik voor deze onderdelen dus speciale olie of wax.

Fietsonderhoud Remmen

9. Controleer regelmatig op slijtage

Je fiets is, net als een auto, gebaat bij preventief onderhoud. In de winter slijten veel onderdelen sneller dan in de zomer. Dat komt omdat er 's winters meer vuil op je fiets achterblijft, vanwege het vaak natte of vochtige wegdek. Pekel, modder en bladeren en takjes kunnen blijven hangen tussen je fiets. Bewegende onderdelen slijten als eerste, door de wrijving en de kracht die erop komt te staan.

Nog een slijtagefeitje: onderdelen op elektrische fietsen hebben door de hogere snelheden en langere afstanden vaak meer te verduren en zullen daarom sneller slijten dan de onderdelen op stadsfietsen. Bijvoorbeeld de remmen: die moeten harder werken om de fiets tot stilstand te brengen, waardoor de remblokjes sneller aan vervanging toe zijn. Op een e-bike fietsen veel mensen vaak ook langere afstanden dan op een stadsfiets, want dat gaat nu eenmaal makkelijker met elektrische ondersteuning. Daardoor draaien de banden, ketting en tandwielen natuurlijk ook vaker rond, wat weer zorgt voor snellere slijtage.

Laat je hierdoor niet weerhouden! Wij stimuleren het alleen maar om vaak en lang op je (elektrische) fiets te springen, want het heeft tal van gezondheidsvoordelen. Ten slotte, fietsen helpt je gelukkig te voelen. Om optimaal te kunnen blijven genieten van dat fietsgeluk, controleer je daarom het beste regelmatig je ketting, tandwielen, fietsbanden, remblokjes en remkabels of breng je je fiets weg voor een kleine onderhoudsbeurt.

10. Ga zelf veilig de weg op

Naast dat je fiets goed op orde moet zijn, is het van groot belang dat jij zelf ook veilig de weg op gaat. Maak jezelf goed zichtbaar, houd goed zicht en draag eventueel bescherming zoals een fietshelm.

Zo ben jij er helemaal klaar voor. Welke fietsroute ga jij ontdekken? Alvast veel plezier!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant