Fietstochten Vechtstreek
Fietstochten in de Vechtstreek
De mooiste fietstochten in de Vechtstreek, ook wel 'de tuin van Amsterdam' genoemd, voert u langs een uniek landschap. Het vlakke landschap wordt doorsneden door een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, Deze heeft als hoogste punt de Tafelberg, met een hoogte van ruim 36 meter tussen Huizen en Blaricum. Naast het mooie natuurschoon vindt u er natuurlijk ook leuke dorpjes en steden, met als bekendste stad Hilversum, de bakermat van de Nederlands omroep. Vergeet echter ook Blaricum en Laren niet. Deze dorpjes hebben nog een authentieke Gooise dorpsbrink, waar u zomaar bekende Nederlanders kunt zien winkelen. Kortom: fietstochten in de Vechtstreek brengen u veel variatie!
Fietsroutes in Nederland
Fietstocht langs Hilversum
Ondanks de rijke omvang wordt Hilversum door veel bewoners nog als een dorp betiteld. Misschien komt dat wel omdat Hilversum een gemeente is met veel groen en natuurgebieden in de omgeving. De natuurlijke overgang tussen de stad, de omringende natuur en het grote aantal villa's met hun tuinen dragen daaraan bij. Breng ook eens een bezoek aan het Pinetum Blijdenstein, deze botanische tuin van twee hectare groot bestaat uit wel 400 verschillende naaldbomen. Ook komt u er ruim 100 soorten rododendrons tegen. Een mooi punt om even af te stappen tijdens uw fietstocht door de Vechtstreek.
Een variatie aan landschappen in de Vechtstreek!
Met de verschillende heiden kent het Gooi en de Vechtstreek een variatie aan landschappen. Eén van deze heiden is de Westerheide, een heidegebied van 344 hectare groot tussen Hilversum en Laren. De heide grenst aan de Bussumerheide, op de grens tussen beide gebieden loopt een onverharde weg van circa 3 kilometer lang. Deze weg, de Nieuwe Crailoseweg wordt ook wel 'Gebed zonder end' genoemd. In het gebied zijn veel prehistorische overblijfselen te vinden als kampjes, een urnenveld en doodwegen. Ook vindt u er een gerestaureerde paalkransgrafheuvel uit de Bronstijd. Er is tijdens uw fietstocht door de heide dus genoeg bekijks.
Fietstocht langs de Vecht
De rivier de Vecht was in de middeleeuwen een belangrijke scheepvaartverbinding tussen de Zuiderzee en de Rijn. Vanaf daar konden Noord-Europa en Duitsland bereikt worden. Onder andere Utrecht had destijds aan De Vecht zijn economische bloei te danken. In de Gouden Eeuw lieten veel Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen (ver)bouwen. Veel van deze buitenplaatsen zijn tijdens de economische recessie aan het begin van de 19e eeuw helaas verkocht en gesloopt. Wel kunt u tijdens uw fietstocht afstappen bij Gunterstein en Goudestein, twee nog bestaande buitenplaatsen in Breukelen en Maarssen. Tijdens uw fietstochgt langs de Vecht waant u zich even terug in de tijd.