Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Zeeuwse handelsgeest op Zuid-Beveland in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Zeeuwse handelsgeest op Zuid-Beveland

lengte
Lengte
51.59 km
thema
Thema
historisch, natuur, kust
Duur
Duur
3 uur 0 min
route bevat
Route bevat
29 knooppunten

Yerseke, Kapelle, Hoedekenskerke

Is de wereldberoemde Hollandse Handelsgeest afkomstig uit Zeeland? Handel zit in het Zeeuwse bloed. Dankzij de aanwezigheid van water wordt hier al eeuwen gehandeld. Tijdens deze fietsroute ontdek je hoe ondernemend en innovatief de Zeeuwen op Zuid-Beveland nog altijd zijn, met een bezoek aan een mosselveiling en een restaurant met een helikopterpad.

Van oudsher is Zeeland een regio van veel handel en bedrijvigheid. Al in de ijzertijd vindt hier zoutwinning plaats om voedingsmiddelen langer te kunnen bewaren. Met de komst van de Romeinen neemt de zoutwinning verder toe. Het zout, maar ook vissaus en schelpdierconserven, worden overzees verhandeld met Brittannië en langs de rivieren en handelsroutes verspreid naar Gallië en de Germaanse gebieden.

In de middeleeuwen hebben Vlaamse abdijen de touwtjes stevig in handen in Zeeland. Met hun kennis professionaliseren zij de zoutwinning en proberen land te winnen door inpoldering. Ondertussen groeien een aantal havens uit tot internationale handelshaven. In Middelburg, Zierikzee, Veere, Sluis, Hulst en Kortgene wordt flink gehandeld. Wijn, hout en allerlei producten uit Schotland zoals wol, linnen, zalm en leer worden ingevoerd en doorgevoerd. In 1585 breekt door de val van Antwerpen een Gouden Eeuw voor Zeeland aan. Veel kooplieden en ambachtslieden trekken vanuit het Zuiden naar Zeeland en Holland, waardoor de handel en scheepvaart een sterke impuls krijgen. Middelburg groeit uit tot een belangrijke havenstad en wordt, naast Amsterdam, een centrum van de VOC en de WIC. In de 17e eeuw profiteert Zeeland volop van de internationale handelsroutes van de Republiek. Rond 1800 verliezen meerdere havens hun handelsrelaties door de toenemende concurrentie van Amsterdam en Rotterdam, de economische neergang van de Republiek en de gevolgen van de Napoleontische oorlogen. De maritieme activiteiten nemen af, en Zeeland richt zich meer op binnenwateren, landbouw en landaanwinning.

Op het platteland wordt al tijden fanatiek gezorgd voor de voedselvoorziening voor in de steden. In Zuid-Beveland komt de focus te liggen op de mosselteelt en oestercultuur. Vanaf 1870 komen rijke oester baronnen naar Yerseke om oesters te kweken. Er heerst kort een soort goudkoorts: gelukszoekers komen massaal naar Yerseke om geld te verdienen in de oesterhandel. Als de eerste tegenslagen volgen, blijven maar enkele handelaren over. Voor elk probleem vinden zij een oplossing. Inmiddels is Yerseke uitgegroeid tot een grote speler in de visindustrie en beschikt over de enige mosselveiling ter wereld.

Op het land blijken de Zeeuwse klei en het Zeeuwse klimaat perfect te zijn voor boomgaarden. Vooral in Zuid-Beveland doen peren, appels, kersen, zwarte bessen en pruimen het bijzonder goed. Er komt een proefstation in Wilhelminadorp waar de nog altijd populaire Elstar en Jonagold hun kwaliteit aan danken. Tegenwoordig telt Zeeland meer dan 4000 hectare boomgaarden. Hiermee heeft het per oppervlakte de meeste fruitteelt van heel Nederland.

Ook op het gebied van toerisme groeit Zeeland uit tot een grootheid. Jaar op jaar worden toeristische records verbroken. Afgelopen jaren hebben zo’n 2.8 miljoen toeristen overnacht op de Bevelanden. De lokale ondernemers snappen goed hoe zij hun bedrijfsactiviteiten kunnen combineren met toerisme. Zo is een bezoek aan de historische oesterputten in Yerseke een populaire bestemming. Ook de fruitbomen die het landschap sieren als ze in bloei staan, weten de toeristen te trekken. In 2012 is de Oosterschelde uitgeroepen tot Nationaal Park. Door het organiseren van allerlei leuke activiteiten zoals boottochten en duikcursussen, spelen de Zeeuwse ondernemers wederom handig in op de vraag.

Deze premiumroute is samengesteld door onze redacteur: Elwin Croeze.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte
Lengte
51.59 km
thema
Thema
historisch, natuur, kust
Duur
Duur
3 uur 0 min
route bevat
Route bevat
29 knooppunten

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte
Lengte
51.59 km
thema
Thema
historisch, natuur, kust
Duur
Duur
3 uur 0 min
route bevat
Route bevat
29 knooppunten

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap