Watersnoodroute | Niets dan water op Tholen
Stavenisse, Scherpenisse, Sint-Annaland
In de nacht van 1 februari 1953 worden delen van Nederland opgeschrikt door een stormvloed. Een storm die zich in de dagen ervoor al flink heeft kunnen ontwikkelen op de Atlantische Ocean komt met een windkracht van 11 tot 12 richting het Nauw van Calais. Op 31 januari is het duidelijk dat kustgebieden 'gevaarlijk hoogwater' kunnen verwachten. Men klom op de dijken om het natuurspectakel te bekijken. Als het water tijdens eb niet wegzakt, wordt duidelijk dat het serieus mis is.
Tussen 04.00 en 06.00 uur 's ochtends breken verschillende dijken rond de Oosterschelde door, zo ook in Stavenisse. In korte tijd onstaat hier een gat van 1800 meter. Enorme golven komen de polder in, de ene dijk na de andere begeeft het. Een groot deel van het eiland Tholen komt onder water te staan. Stavenisse is niet meer via land te breiken, tot aan Scherpenisse is er niets dan water. Ook de polder rond Poortvliet loopt onder. In Stavenisse verdrinken 156 mensen. Het Watersnoodhuis in Stavenisse verzameld verhalen, beelden en informatie over de ramp.
Je fietst hier over een gedeelte wat voor burgers verboden gebied geworden was. Vanwege het water, was dit te gevaarlijk. De Hervormde kerk in Stavenisse bleef ook niet ongeschonden. Het water heeft tot 3.20 meter gestaan, de schade was enorm. Tot 4 meter hoogte heeft het zoute water de muren aangetast, deze lijn is nog steeds te zien. Op de weg tussen Stavenisse en Sint- Maartensdijk kom je langs een kunstwerk wat oorspronkelijk bedoeld was voor in het dorp Stavenisse. Voeg het afstapmoment toe aan je route en lees verder over 'Het Zeemonster'.
Foto: Joop van Bilsen, Nationaal Archief / Fotocollectie Anefo
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd