Watersnoodroute | De dijken bij Zierikzee
Zierikzee, Ouwerkerk, Serooskerke
“Ze zaten allemaal op die daken, nog maar een klein stukje boven het water.” (Wim Schot, Zierikzee. Het Verhaal, Watersnoodmuseum)
Een noord-noordwesterstorm ontwikkelde zich op de Atlantische Oceaan in de dagen voor de Watersnoodramp. Een sterke stuwende wind met een kracht van 11 tot 12, duwde het water richting het Nauw van Calais. Het KNMI stuurt op 31 januari een waarschuwing uit voor alle kustgebieden: hevige storm op komst met ‘gevaarlijk hoog water’. Doordat het water bij het Nauw van Calais geen kant op kan, zoekt het een uitgang in de richting van Zeeland. In plaats van direct actie te ondernemen, gaan tientallen mensen juist kijken bij het indrukwekkende weer. Echter zakt het water tijdens eb niet meer weg en gaat het water bij elke vloed alleen maar hoger staan.
Om 03.00 uur beginnen de eerste dijken te breken, zo ook in Zierikzee en Ouwerkerk. Bijna heel Schouwen-Duiveland komt onder water te staan. Je fietst in Zierikzee langs het Havenkanaal, hier braken de dijken door. Om deze reden staat er een indrukwekkend monument aan het einde van het kanaal. Het monument laat een krachtige vrouw zien met een kind dat bescherming zoekt bij haar moeder. Over land dat tijdens de ramp volledig onder water stond, fiets je naar Serooskerke. Net iets verder, bij Schelphoek, brak ook een dijk door. Vanaf het uitkijkpunt bij de Schelphoek zie je de oude dijk met het gat liggen.
Via Brouwershaven fiets je over de Schouwsedijk. Merientje Vis dichtte samen met mannen uit het dorp eigenhandig een gat in de dijk. Dankzij Merientje bleef een grote omliggende polder droog. Helaas lukte dit niet in Nieuwerkerk. Het water kwam na het breken van de dijk in Ouwerkerk, snel door de polder aangespoeld. Er was geen ontkomen aan, mensen klommen op hun daken en probeerden te blijven drijven wanneer deze los werden geslagen van het huis. In Ouwerkerk en Nieuwerkerk kwam één op de zes mensen om het leven.
In Ouwerkerk is het Watersnoodmuseum gevestigd, in een caisson dat gebruikt is om het stroomgat uit de rampnacht te dichten. In het museum lees je alles over de ramp: wat eraan voorafging en hoe het in de toekomst voorkomen moet worden. Door middel van een indrukwekkend kunstwerk krijgen de slachtoffers een naam en worden ze herdacht.
Je kunt deze fietsroute gemakkelijk starten bij Hotel en Restaurant de Schelphoek, hier is genoeg parkeerruimte.
Foto: © Nationaal Archief
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd