Verborgen vennetjes en kleine kronkelwegen
Maarn, Leersum, Driebergen
Buiten de gebaande paden is op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei van alles te zien dat betekenis meegeeft aan het landschap. Deze route vertelt je veel over de geschiedenis van deze natuurgebieden. Hoe de natuur is gevormd en hoe de wisselwerking tussen mens en natuur heeft bepaald hoe het landschap er nu uit ziet. Tijdens deze tocht ontdek je overblijfselen uit de ijstijd, de twintigste eeuw en zelfs van nog maar een paar jaar oud. De kracht van de natuur en de invloed van de mens staan hierin centraal.
De Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei vormen een tandem. Ruim 150.000 jaar geleden ontstond het heuvelgebied doordat in de voorlaatste ijstijd afzettingen van de grote rivieren fijn werden gedrukt. De Gelderse Vallei ontstond toen het ijs zich na de ijstijd weer terugtrok. Sindsdien ligt dit lager gelegen deel van het landschap tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug in. In het heden is de afwisseling tussen de beboste heuvels en de open, groene vallei een mooie omgeving om een dag door de natuur te trekken.
Deze afwisseling zie je erg mooi terug bij het Leersumse Veld, dat precies op de overgang tussen de heuvels en de vallei ligt. De vennetjes en plassen die hier liggen in het open landschap, vlak bij de Leersumse Berg, laten zien hoe het landschap varieert. Ze liggen lager dan de omgeving omdat hier veel ondergrond is weggestoven, waardoor de Heuvelrug juist hoger werd. Het Leersumse Veld markeert het begin van de Gelderse Vallei.
Later is het landschap verder gevormd door de mens. De mens gebruikte de heuvels en de natte vallei in zijn voordeel voor transport en tijdens oorlogen. Zo is vlak bij Maarn een oude zandafgraving te vinden, waar zand werd gewonnen voor het aanleggen van snelwegen en spoorlijnen. Inmiddels is deze plek teruggegeven aan de natuur. Vogels, bloemen en planten vinden er een rustgebied. Verderop, buiten de bossen, fiets je langs de Grebbelinie. De vallei werd hier als wapen gebruikt en op handige wijze onder water gezet. De linie werd zelfs nog gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, toen Duitsland Nederland binnenviel.
Je ontdekt de Heuvelrug en de Vallei via een alternatieve route die ver van de drukke wegen af blijft. De stille paden rondom Maarn, de slingerwegen in de buurt van Woudenberg, de open polderstukken nabij Doorn en de bospaadjes van Driebergen en Zeist leiden je tijdens dit rondje rond. Onderweg zijn er bij het Beauforthuis, het Wapen van Sandenburg en Klein Zwitserland mogelijkheden om wat te eten en te drinken in de serene omgeving.
Deze premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Huub Mol
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd