Sluizenfietsroute Weststellingwerf
Nijetrijne, Echtenerbrug, Kuinre
Koning Willem verleende in 1847 octrooi tot het 'bepolderen, vervenen en droogmaken' van het landschap rondom de Tjonger, de Linde en de Helomavaart. Met deze maatregelen moesten toekomstige overstromingen worden voorkomen. Er kwam een speciale polder: de Groote Veenpolder van Weststellingwerf (1850). In de jaren erna werden er zes windmolens gebouwd en in de polderdijk werden sluizen aangelegd. Maar liefst zes van deze sluizen kom je tegen tijdens deze fietsroute.
Vanuit Nijetrijne fiets je een prachtige route door de natuur. Onderweg zie je de Driewegsluis, De Scheenesluis, het sluisje Brandemeer, de Grachtsluis, Sluis Schoterzijl en de Kuindersluis. De Driewegsluis is een heel bijzondere. Van dit type sluizen zijn er maar drie in Nederland.
De meeste sluizen waren vroeger van groot belang voor de scheepvaart, vanwege de directe verbinding met de Zuiderzee. Ook voor de turfvaart waren de sluizen belangrijk. Dankzij de slimme complexen kon de afgestoken turf gemakkelijk via het water worden vervoerd.
De sporen van de turfwinnerij zijn nog altijd goed zichtbaar in het landschap. De vele kanalen, sloten en plassen zijn ontstaan door de noeste arbeid van de vaak in armoede levende turfstekers. Door de jaren heen zijn de natte gebieden uitgegroeid tot weelderige natuurgebieden, waar niet alleen wij mensen, maar ook vele vogels van genieten!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd