Roofridders aan de Regge
Ommen Schuilenburg Den Ham
Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Dat is wat een aantal vooraanstaande en edelen deden in Overijssel. Door de eeuwen heen bouwden zij zonder toestemming versterkte huizen en kastelen aan de rivier de Regge. Al rovend en plunderend probeerden deze ridders hun bezit en macht uit te breiden.
Overijssel maakte destijds, net als Drenthe, deel uit van het Oversticht. Een gebied waarover de bisschoppen van Utrecht (Het Sticht) in de Middeleeuwen als vorst landsheerlijkheid uitoefenden. Door het gebrek aan stedelijke gebieden had de Bisschop van Utrecht grote moeite om zijn macht in het noordelijke gebied te laten gelden.
Wegens het gebrek aan toezicht werden de ridders aan de Regge steeds brutaler. Zij hinderden kooplieden op de Regge, eigenden zich grond toe en vielen reizigers lastig. Sommige lokale inwoners waren helemaal klaar met deze onbeschofte plunderaars. Om de roofridders een halt toe te roepen deden omwonenden regelmatig hun beklag bij de bisschop van Utrecht.
Naast de lokale inwoners hadden opkomende steden zoals Deventer, Kampen en Zwolle ook veel ongemak van de roofridders. Om hun kooplieden te beschermen, sloten de steden in 1352 een pact met de bisschop van Utrecht om samen op te treden.
Omdat de klachten vanuit de Regge Linie zich bleven opstapelen, besloot de kersverse bisschop Floris van Wevelinckhoven samen met de heren van Egmond, IJsselstein en van Arkel om in het jaar 1380 op te treden tegen de roofridders van de Regge-Linie.
Er volgde een strafexpeditie om de macht in het Oversticht te doen gelden. Het doelwit van de Bisschop van Utrecht waren de strategisch gelegen kastelen van waaruit de roofridders opereerden. Er werd groots ingezet: de kastelen moesten volledig verwoest worden. Op de agenda stonden de volgende roofriddernesten: Azoelen, Gerner, Schuilenburg, het Laar en Eerde.
De expeditie was prijzig. Er werd een legermacht op touw gezet die gebruik maakte van de beste technieken voor die tijd. De aan de expedities deelnemende steden moesten flink bijdragen om de dure kanonnen te bekostigen.
Deze fietsroute neemt je mee naar een aantal kastelen die in 1380 het doelwit waren en vertelt wat de roofridders op hun kerfstok hadden.
Deze Premium fietrsoute is samengesteld door onze redacteur: Elwin Croeze.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd