Hanzeroute Elburg & Harderwijk
Elburg, Harderwijk
Door de samenwerking van de Hanzesteden (in Belgie, Nederland, Duitsland, Polen, Estland, Letland, Litouwen en Noorwegen) ontstonden veel handelsroutes in Europa. Door handel te combineren kon er veel geld worden verdiend. Het eerste deel van onze Hanzeroutes loopt van Harderwijk naar Elburg.
Harderwijk was al in 1280 lid van de Hanze. De nog jonge stad leverde veel welvaart op wat nog steeds te zien is in het historisch centrum. Kijk bijvoorbeeld eens naar het oude stadhuis op de markt, of de rijke koopmanshuizen in de Donkerstraat waar nu winkels in gevestigd zijn. Het pand op nummer 26 is het oudste huis van Harderwijk uit 1492. Het is gebouwd met een trapgevel zoals destijds in de mode was in Lübeck, de hoofdstad van het Hanzeverbond. Loop ook even naar binnen voor een blik op het rijkversierde plafond.
In het Stadsmuseum vind je meer Hanze, onder andere het Hanzepaardje. Dit werd gebruikt als ijkgewicht voor de handel in zilver en goud. Doordat er een stukje van een achterbeen is afgebroken was het niet bruikbaar meer en verdween het in een beerput tot het 700 jaar later gevonden werd.
Elburg werd pas een eeuw later echt actief als Hanzepartner. Aan het einde van de 14e eeuw werd de stad vaak geteisterd door overstromingen en daardoor opnieuw gebouwd op een veiliger plek landinwaarts. De prachtige oude binnenstad met zijn kaarsrechte straten laten je de Hanzetijd herleven.
Tip: Overnacht halverwege de route bij Hotel De Hoeve van Nunspeet en vervolg je weg met één van de andere Hanzeroutes.
D. Jansen
Heb met de rug in de wind heerlijk langs het water gefietst. Wat zijn Elburg en harderwijk schattige stadjes!
M Kroese
Super leuke route,voor een groot deel ook langs het Veluwemeer. Wel stoppen in Elburg en afstappen bij de Botterstichting Elburg aan de Havenkade 39, waar je in de loods een restauratie van een historische botter en het Bottermuseum kunt bezoeken!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd