Ohlala Arnhem!
Arnhem
Arnhem heeft zoveel kunstwerken in de openbare ruimte, dat de stad makkelijk als openluchtmuseum door kan gaan. Dit is dan ook een route voor alle kunstliefhebbers en zij die nog niet weten dat ze kunstliefhebber zijn! Kunst prikkelt de zintuigen. In Arnhem kom je ogen en oren te kort. Niet alleen kunstwerken spreken tot de verbeelding maar ook de vele parken en architectuur verwennen oog en ziel.
De pracht van de Eusebiuskerk getuigt van de artistieke bloei die de stad tijdens de middeleeuwen beleefde. Na de middeleeuwen ging het echter minder goed en trokken de getalenteerde kunstenaars naar Den Haag en Amsterdam.Toen in 1803 de Teekenschool Kunstoefening werd opgericht ontstond er weer een beroepsgroep van talentvolle Arnhemmers. De natuur trok ook kunstenaars uit het westen van het land. Zo ontstond de Oosterbeekse school, een voorloper van de Haagse School.
Na de Tweede Wereldoorlog werd hedendaagse kunst gepresenteerd tegen de achtergrond van de weelderige natuur van het park Sonsbeek, om op deze wijze een geestelijk middel te bieden voor de getraumatiseerde inwoners van Arnhem. Sonsbeek '49 overtrof alle verwachtingen: 125.000 mensen bezochten het park en een triënnale werd gestart. Vanaf deze eerste editie in 1949 heeft Sonsbeek bijgedragen aan een nieuwe visie op internationale hedendaagse kunst. De gemeente kocht door de jaren heen een groot aantal van de geexposeerde kunstwerken en plaatste deze door de hele stad. De Lazy King in Park Sonsbeek en Spitting Leaders in Park Presikhaaf zijn hier mooie voorbeelden van. In totaal zijn er meer dan 230 kunstwerken in de stad te zien op bijzondere plekken. Er is zelfs van een parkeerplaats een kunstwerk gemaakt. De Blauwe Golven refereren naar het gegeven dat in vroeger tijden zich op deze plek de Oude Haven bevond, die de stad met de Rijn verbond.
Ook de aanwezigheid van een Hogeschool voor de kunsten, Artez, met diverse disciplines brengt creativiteit en energie in de stad. We fietsen door de Jordaan van het oosten, het modekwartier in de wijk Klarendal. Hier zijn circa 60 ontwerpers en andere creatieven neergestreken met hun ateliers en winkels. Stap hier even af om deze wijk te ontdekken, het is de moeite waard.
Nog zo'n verrassing vinden we ten westen van de binnenstad: Arnhems Buiten. De monumentale panden in een parkachtige omgeving vormen een bedrijventerrein maar zouden ook als markante filmlocatie kunnen dienen. Werken op deze locatie is vast een feestje.
Natuurlijk is het Kröller-Möller museum een must-see als je in de buurt van Arnhem bent en van kunst houdt. Het museum en het park Hooge Veluwe zijn echter zó groot dat je er een hele dag zou kunnen verblijven en zijn daarom bewust niet opgenomen in de route.
Het leuke aan kunst in de openbare ruimte, is dat je er geen museumjaarkaart voor hoeft te hebben en ook geen prijzige tickets hoeft te kopen. Laat je verbazen door de kunstzinnige kant van Arnhem.
De Velperweg is tot medio 2025 opgebroken wegens werkzaamheden tussen knooppunt 99 en 36. Er is een mooie omleidingsroute aangegeven.
Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur Yvonne Vlaskamp.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd