Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Klein wild in het Drents-Friese Wold in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Klein wild in het Drents-Friese Wold

lengte
Lengte
40.47 km
thema
Thema
vogels, natuur
Duur
Duur
2 uur 56 min
route bevat
Route bevat
24 knooppunten

Appelscha, Diever, Doldersum

Hoe natuurlijk is de zogenaamde oernatuur van Drenthe? Hoewel echt ongerepte natuur in Nederland schaars is, heeft het Drentse landschap zijn oorsprong in de oertijd. Het werd sterk gevormd door de laatste ijstijd (het Weichselien), waarbij enorme ijsmassa's leidden tot de vorming van stuwwallen, zandgronden en beekdalen.

Ondanks dat de natuur door de mens is bepaald en beïnvloed, krijgt de natuur in Drenthe in steeds meer gebieden de leiding terug. Tot op zekere hoogte dan. Want tot mijn verbazing geldt in Drenthe nog officieel een nulbeleid ten aanzien van edelherten en everzwijnen. Een nulbeleid, zul je nu denken? Edelherten en everzwijnen zijn in de hele provincie niet welkom. Ieder dier van deze soort mag dan ook worden afgeschoten zodra het de provinciegrens overschrijdt. Dit beleid is bedoeld om schade aan landbouwgewassen en verkeersongelukken te voorkomen. Hoewel er discussies zijn over de toekomst van groot wild zoals everzwijnen en edelherten, worden deze dieren momenteel nog steeds actief verwijderd uit Drenthe.

Deze dieren zul je op je fietstocht vandaag dus niet tegenkomen. Deze route gaat door het Drents-Friese Wold, dat grotendeels is aangelegd als productiebos. Het bestaat ook uit (vochtige) heidevelden, stuifzanden, kronkelende beekjes en vennetjes. De natuur mag hier steeds meer zijn gang gaan. Grote paden worden vervangen door smallere natuurlijke paadjes, omgevallen bomen mogen blijven liggen en het landschap wordt onderhouden door grote grazers. Schotse Hooglanders in het gebied rond Berkenheuvel, Salers in het Aekingerzand, Limousins en het Drents heideschaap op het Doldersummerveld. Op rustige dagen heb je kans dat ze zich meer in de buurt van de paden ophouden. Bewonder deze dieren van een afstand, want hoe knuffelig ze er ook uitzien, als ze onrustig zijn, kunnen ze je flink verwonden. Houd afstand, minimaal 25 meter, laat de dieren met rust, verstoor hun natuurlijke gedrag niet en voer ze vooral nooit!

Gelukkig is er ook nog een heleboel klein wild te spotten in het nationale park. Boommarters zijn behendige roofdieren die vaak in bomen te vinden zijn. Ze leven voornamelijk in het Drents-Friese Wold en zijn moeilijk te spotten, maar hun nesten en pootafdrukken verraden hun aanwezigheid.

Adders, de enige giftige slangen in Nederland, zijn te vinden op zonnige plekken zoals het Aekingerzand. Ze vervellen regelmatig en deze huiden zijn een duidelijk spoor. Adders zijn vooral actief in de lente en de vroege herfst.

Vossen zijn slimme en opportunistische dieren die in verschillende habitats te vinden zijn, waaronder het Aekingerzand en het Doldersummerveld. Ze laten sporen achter zoals pootafdrukken en uitwerpselen. Vossen zijn vooral 's ochtends vroeg en 's avonds actief.

Dassen zijn nachtdieren die voornamelijk te vinden zijn in het Drents-Friese Wold en Hoekenbrink. Er liggen zo’n 30 dassenburchten in dit gebied. Ze spelen een cruciale rol in het ecosysteem door het omwoelen van de bodem op zoek naar voedsel, wat bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de grond. De beste manier om dassen te spotten is tijdens de schemering, wanneer ze hun burchten verlaten. Wist je dat dassen zogenaamde dassenpaadjes maken? Die zijn zo breed als de das zelf en ontstaan doordat ze altijd via dezelfde weggetjes heen en terug lopen. Aan de bomen bij zo’n dassenburcht zou je schuurplekken kunnen zien op dashoogte. Omdat de dieren luizen en vlooien bij zich dragen vinden ze ‘t heerlijk om tegen een ruwe boombast te schuren.

Naast al deze roofdieren kun je nog reeën tegenkomen en een heel scala aan broedvogels ontdekken in de Drentse natuur. Reeën zijn elegante herbivoren die vaak te zien zijn in open velden en bosranden. Ze laten duidelijke pootafdrukken en vraatsporen achter. Voor de beste kans om reeën te spotten, kun je het Canadameer bezoeken tijdens de vroege ochtend of late avond.

Om meer kans te maken de genoemde dieren te spotten, is het raadzaam om geen luchtjes op te spuiten, geen felle kleuren te dragen en niet te veel geluid te maken. Wees geduldig, geef de dieren de tijd om zich aan jouw aanwezigheid aan te passen en verstoor hun natuurlijke gedrag niet. Sommige wilde dieren laten zich sneller zien wanneer je doodstil blijft staan, andere voelen zich minder bedreigd als je juist in een rustig tempo door beweegt.

Helemaal zin om de mooie dieren in hun eigen omgeving te spotten? Pak je fiets en je verrekijker en fiets deze route langs klein wild in Drenthe.



Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Désirée van Uffelen.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte
Lengte
40.47 km
thema
Thema
vogels, natuur
Duur
Duur
2 uur 56 min
route bevat
Route bevat
24 knooppunten

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte
Lengte
40.47 km
thema
Thema
vogels, natuur
Duur
Duur
2 uur 56 min
route bevat
Route bevat
24 knooppunten

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap