In de ban van de Commando
Roosendaal, Rucphen, Sprundel
Ben jij uit het goede hout gesneden? Dit is waar het om gaat bij de Korps Commandotroepen (KCT). De oorsprong van deze speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht is rechtstreeks te herleiden naar de Tweede Wereldoorlog. Op 22 maart 1942 werd het oudste Commando onderdeel opgericht onder de naam No. 2 (Dutch) Troop, als onderdeel van het Britse No.10 (Inter-Allied) Commando. Nog altijd is de taak van deze eenheid om speciale operaties uit te voeren die men te complex en gevaarlijk acht voor de reguliere troepen.
Vanzelfsprekend kunnen alleen de allerbesten deel uitmaken van deze elitegroep. Daarom is de opleiding van de Commando's zowel mentaal als fysiek de zwaarste en meest gevreesde opleiding binnen de Nederlandse krijgsmacht. Van de kandidaten die starten met de Elementaire Commando Opleiding (ECO) haalt ongeveer 20 procent de eindstreep. Regelmatig komt niemand van de cursisten aan de finish.
Al decennialang vindt een deel van de ECO plaats vanuit een tentenkamp in de bossen van Rucphen. Een stuk van dit natuurgebied van 1200 hectare behoort tot Defensie, dat het gebied als militair oefenterrein benut. Naast het tentenkamp bevindt zich op het terrein ook de hindernisbaan Arnhem.
Tijdens een acht weken durende opleiding worden de aspirant-commando's getraind om onder de meest zware omstandigheden te opereren. De cursisten weten nooit welke opdrachten er volgen en hoe lang de loodzware opdrachten gaan duren.
De eindstreep of finish van de ECO ligt bij de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal waar het korps sinds 1949 is gevestigd. Hier eindigt de commandantenmars, een lange voettocht met verzwaarde bepakking. Degenen die door de zogenoemde tranenpoort binnenkomen, mogen de groene commandobaret in ontvangst nemen.
Met deze groene baret mag worden deelgenomen aan de Voortgezette Commando Opleiding. Hierbij kunnen kandidaten zich specialiseren tot bijvoorbeeld scherpschutter, demolitiespecialist, verbindingsspecialist of medisch verzorger.
Als ook deze fase met succes is doorlopen dan wordt de Commando ingedeeld in een ploeg. Er volgen nog vele oefeningen en ploeg specialisaties zoals parachutespringen of het optreden in waterrijke of bergachtige gebieden.
Enkele missies waar de KCT de afgelopen decennia werd ingezet: Nederlands Indië, Market Garden, de watersnoodramp, Nieuw-Guinea, Bosnië, Kosovo, Macedonië, Irak en Afghanistan.
Deze fietsroute brengt je langs een aantal plekken die een belangrijke rol spelen voor de Nederlandse Commando. En wie weet kom je ergens in de bossen wel een Commando tegen. Durf jij het aan?
Deze premiumroute is samengesteld door onze redacteur: Elwin Croeze
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd