Heuvelroute Vlaanderen
Poperinge, Leuven, Blieberg
Ontdek het zuiden van Vlaanderen met deze uitdagende fietstocht! De Heuvelroute brengt je van Poperinge in West-Vlaanderen naar Blieberg in Wallonië, of andersom. Je route start of eindigt bij het treinstation van Poperinge, de hoppestad van België die ook wel de 'Hoofdstad van het goede leven' wordt genoemd. Bezoek hier het Hopmuseum, waar je alles komt te weten over de hop- en biercultuur. Natuurlijk wil je zo'n heerlijk lokaal biertje proeven. In het museum is keuze uit meer dan 2500 bieren!
Vanaf hier lonken de echte 'West-Vlaamse Heuvels'. Beklim de eerste klassieker van 156 meter hoog: de Kemmelberg met zijn befaamde panorama. Vanaf hier vertrekt ook de unieke zetellift 'Cordoba' richting de Baneberg en de Zwarteberg. De Rodeberg, met zijn Lijstermolen en het Hellegatsbos, en de Monteberg, vanwaar je uitkijkt over de wijngaarden, brengen je in de kleinste stad van Vlaanderen: Mesen. Het stadje is prachtig gelegen in de Leievallei en verzekert je van uitstekende vergezichten. Al helemaal vanuit het uitkijkpunt bovenin de kerktoren. Een niet te missen beleving!
Fiets door prachtige groene bossen naar de reliëfrijke Ieperboog in De Westhoek, om vervolgens de Leievallei verder in te duiken. Via een mooie fietsbrug kom je uit in Wervik, waar je een bezoek kunt brengen aan het Nationaal Tabaksmuseum en de Briekenmolen met een gezellig gasthof. Het Recreatie-eiland De Balokken biedt je een heerlijke pauzeplek in de natuur of kies ervoor om te overnachten in de trekkershut. Je bent inmiddels op de grens met Frankrijk beland en zal op sommige plekken op Frans grondgebied fietsen.
Over het mooie Markebekepad fiets je langs het groeiende stadsgroen Preshoekbos en het centrum van Marke. Je komt via de oevers van de Leie uit in Kortrijk. Leer dit eigentijdse stadje kennen aan de hand van de aaneenschakeling van parkjes, pleinen en hippe tentjes, maar ook historische plekken. Zo fiets je langs het Groeningemonument, door het Begijnhofpark met Museum 1302 en de bekende Broeltorens langs de Leie. Wist je dat je als je op het 'Guldenspoorpad' fietst, je op een heuse fietssnelweg rijdt?
Er wacht je nu een langzame klim (of vanaf de andere kant gezien een langzame afdaling) naar de Kattenberg en daarna de hoogste kammen van het waterscheidingsgebied van de Leie en de Schelde. Ter hoogte van de Ter Klaremolen bereik je het hoogste punt van de gemeente Zwevegem: 76 meter. Onderweg geniet je van prachtige panorama's en natuurrijke bossen. Brouwerij Omer Vander Ghinste is een welkome bezienswaardigheid om de dorst te lessen.
Het charmante Sint-Pietersbrugje herinnert aan de oude loop van het nu brede Kanaal Bossuit-Kortrijk. Je beklimt de Keiberg met wederom schitterende vergezichten. De landelijke omgeving brengt je vanzelf naar de volgende heuvel: de Tiegemberg. Deze 'berg' is 79 meter hoog en is een bekende kuitenbijter in de wielersport. Bereid je dus voor op een pittige klim! Op de helling passeer je interessante plekken zoals het Sint-Arnolduspark, waarvan wordt gezegd dat de bron geneeskrachtige werking zou hebben.
Geniet van de kronkelende fietswegen, oude Schelde-armen en gezellige cafeetjes aan het water in het bijzondere natuurgebied 'de Avelgemse Scheldemeersen'. De bossen die je hierna tegenkomt zijn ware paradijzen binnen Oost-Vlaanderen. Hier doorkruis je de Vlaamse Ardennen op je tweewieler. Steden zoals Ronse en Geraardsbergen liggen op de route en nodigen uit voor een pauzemoment in hun gezellige centrums. Bij de laatste trotseer je tevens de Muur van Geraardsbergen, een steile helling die ook in de wielersport bekend staat als pittige klim. Dat komt vooral door de kasseien die horizontaal zijn geplaatst, waardoor ze een soort trap vormen. De zogenaamde 'mattentaarten' zijn beschermd erfgoed in Geraardsbergen. Je kunt de lekkernijen in elke bakkerij in de stad proeven.
Je bent nu aanbeland in het Pajottenland in de provincie Vlaams-Brabant. Bewonder de zacht golvende landschappen en wissel de groene heuvels af met een goudgeel biertje op het terras van lokale bierbrouwerijen. In het Pajottenland, en meer specifiek in de Zennevallei, vind je tal van lambiek- en geuzebierbrouwers. Via de rustige Zuunbeekvallei fiets je naar de groene long van Brussel: het Zoniënwoud. Dit bos is een restant van het oerbos dat zich 10.000 jaar geleden uitstrekte van de oevers van de Rijn tot aan de Noordzee. Van het Zoniënwoud gaan we naadloos over naar de druivenstreek. Tussen de pittige hellingen tref je de serres van de druiventelers die je maar al te graag een rondleiding geven of laten proeven. Bezoek het centrum Dru!f in Overijse om meer te leren over de druivencultuur in deze streek. Daarna fiets je urenlang tussen fruitboomgaarden en golvende akkers, langs kastelen en bijzonder kunstwerken in het Hageland.
De Heuvelroute in Limburg, dat is eerst appelen met peren vergelijken, om dan op een zonnig terras met een goed glas wijn neer te strijken. Urenlang fiets je hier tussen fruitboomgaarden en golvende akkers, langs kastelen en bijzondere kunstwerken. Met een passage in monumentenstad Sint-Truiden en Tongeren, de oudste stad van België, valt de glooiende Heuvelroute ook voor erfgoedliefhebbers helemaal in de plooi.
Deel je tocht op in meerdere etappes voor een heerlijke fietsvakantie door België!
✓ fietsvakantie
✓ natuur
✓ streekproducten
✓ uitzichten
✓ België
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd