Het Roermond van Pierre Cuypers
Roermond, Montfort, Sint Odiliënberg
Architect Petrus Josephus Hubertus (Pierre) Cuijpers is geboren in Roermond op 16 mei 1827, als zoon van Maria Joanna Bex en Joannes Hubertus Cuijpers, die kerkschilder was. Pierre veranderde zijn naam nooit officieel maar in de tijd dat hij internationaal doorbrak ging hij verder onder de naam Cuypers. Op zijn 17e vertrok hij naar Antwerpen om architectuur te studeren aan de kunstacademie. De goede leerling behaalde na zijn afstuderen de Prix d'Excellence, maakte een rondreis door het Duitse Rijnland en keerde boordevol inspiratie terug naar Roermond.
Cuypers had een voorliefde voor de gotische stijl, die gekenmerkt werd door het gebruik van spitsbogen en gewelven. Hij verdiepte zich in de contstructie-eigenschappen van de gotiek en bracht die in de praktijk. Onder invloed van Cuypers werd de Neogotiek, halverwege de negentiende eeuw, groot in Nederland. Nadat hij zijn eerste belangrijke opdracht, het restaureren van de Munsterkerk, naar grote tevredenheid had volbracht, werd de architect in 1852 benoemd tot stadsarchitect van Roermond.
In de jaren die volgden bouwde en renoveerde de Roermondenaar ruim zeventig kerken. Juist op die restauraties klonk steeds meer kritiek, omdat over iedere restauratie ook een Cuypers-sausje werd gegoten en omdat zijn werken als te katholiek werden gezien. Klaar met de kritiek vertrok Pierre in 1865 naar Amsterdam waar hij de Vondelstraat, het Rijksmuseum, het Centraal Station en nog veel meer bekende gebouwen ontwierp. De inmiddels beroemde architect was ook betrokken bij de renovatie van de Ridderzaal, ontwierp er de troon en was betrokken bij het ontwerp van de onderscheiding in de orde van Oranje-Nassau. Een onderscheiding die hij later zelf zou ontvangen. Cuypers werkte door tot op hoge leeftijd en overleed, in zijn geliefde Roermond, op 3 maart 1921. Zijn zoon en kleinzoon traden in zijn voetsporen, maar daarnaast had hij invloed op een hele generatie architecten.
Deze fietsroute voert je langs zijn, door hem zelf ontworpen, woonhuis, waar tegenwoordig het Cuypershuis in is gevestigd, een museum waar je nog veel meer informatie over de architect kunt inwinnen. Maar ook langs verschillende gebouwen die hij heeft ontworpen of gerestaureerd, langs zijn standbeeld en langs zijn graf. Een fietstocht langs al zijn werken zou ondoenlijk zijn, maar door deze route in combinatie met zijn museum krijg je toch een goede indruk van het leven van deze bijzonder getalenteerde architect.
Foto: Het Cuypershuis, Maartje van Berkel
Foto Borstbeeld: Nationaal Archief
Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Désirée van Uffelen.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd