Het graafschap van Anna van Buren
Buren, Buurmalsen, Beusichem
Op 24 december 1548 overleed Maximiliaan van Egmont, graaf van Buren. Zijn enige dochter met Françoise de Lannoy, Anna van Egmont, op dat moment pas 15 jaar oud, erfde zijn adellijke titels en al zijn bezittingen. Het maakte de jonge vrouw tot gravin van Buren en met al haar rijkdom tot een van de meest begeerlijke huwelijkspartners. Op zijn sterfbed regelde Maximiliaan het huwelijk van zijn dochter met Willem van Nassau, prins van Oranje. Zo'n gearrangeerd huwelijk was gebruikelijk bij de hoge adel en bood beide families aanzienlijke voordelen. Willem werd graaf van Buren en Anna prinses van Oranje, wat hun welstand aanzienlijk verhoogde. Hun toekomstige kinderen zouden erfgenamen worden van al hun rijkdommen en titels.
Op 8 juli 1551 werd het huwelijk tussen de twee jonge mensen, op dat moment beiden 18 jaar oud, voltrokken door de aartsbisschop van Keulen, in de Sint-Lambertuskerk in Buren. Het huwelijksfeest vond plaats op Kasteel Huis Buren, waar Anna is opgegroeid. Het feest was een komen en gaan van Europese adellijken. Ondanks dat het huwelijk door de families is gearrangeerd worden de twee wel gek op elkaar, zo blijkt uit correspondentie tussen de twee, die later is teruggevonden.
Het jonge echtpaar vestigde zich in Breda en kreeg drie kinderen. Oudste dochter Maria, geboren in 1553 overleed toen zij slechts een jaar oud was. In 1554 werd zoon Filips Willem geboren en in 1556 tweede dochter Maria, genoemd naar haar overleden zusje. Willem, die legeraanvoerder was van Karel V, was vaak op reis. Anna vergezelde hem daar zelden bij. Meestal bleef zij achter bij haar kinderen in Breda en schreven de twee brieven aan elkaar wanneer mogelijk. Begin 1558 zou Anna wel met Willem meegaan naar Dillenburg, waar Willem zijn wieg gestaan heeft. Maar Anna werd ziek en overleed op 24 maart 1558, op 25 jarige leeftijd, aan de gevolgen van de ziekte.
Anna is begraven in de Grote Kerk van Breda en het graafschap Buren werd geërfd door haar zoon Filips Willem. Willem zou na dit huwelijk nog drie maal trouwen, voor hij op 10 juli 1584 in Delft werd vermoord door de Franse Balthasar Gerards. Zoon Filips Willem werd in 1568, tijdens zijn studietijd in Leuven ontvoerd en gevangengezet in Spanje. Hij zou daar dertig jaar verblijven en zijn vader nooit meer terug zien. Dochter Maria nam in die periode zijn taken waar in het graafschap Buren, waar zij zich vestigde met haar echtgenoot en een weeshuis opzette.
Deze route voert je langs alle plaatsen die onder het graafschap Buren vielen, toen het op zijn grootst was: Buren, Asch, Erichem, Beusichem, Zoelmond, Buurmalsen en Tricht. Dit was niet het enige graafschap in bezit van de familie van Egmont, het was wel het graafschap waar de jonge Anna is groot gebracht. Rond 1795, tijdens de Franse overheersing, werden de graafschappen afgeschaft. Grappig genoeg bleef de titel graaf van Buren wel behouden, al heeft deze een zuiver symbolische waarde. Ondanks dat de koninklijke familie geen enkele bestuurlijke of juridische macht meer heeft over het voormalige graafschap, gebruikt ze de titels graaf en gravin van Buren met trots.
Oude plattegrond: Gelders Archief
Portret Anna van Egmont: ©Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Toegeschreven aan Gheeraerts, Marcus naar Moro, Antonio
Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Désirée van Uffelen.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd