Hanzeroute Deventer
Deventer, Olst, Wijhe
Door zijn fraaie ligging werd er in Deventer al handel gedreven in de achtste eeuw. Zo'n twee eeuwen later kreeg Deventer stadsrechten. Daardoor bloeide en groeide de stad uit tot een echte handelsstad met het recht om tol te heffen en munten te slaan. Dankzij de IJssel dreef Deventer veel handel met Duitsland en zo werd Deventer in 1285 de allereerste Hanzestad van Nederland.
Het Hanzehart van de stad was en is het historische stadsplein de Brink met rondom veel monumentale panden, zoals het Waaggebouw. Vandaag de dag vind je op het plein gezellige terrasjes, grote bomen en in het midden een fontein. Museum De Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland, eveneens gelegen aan de Brink. De stad heeft het oudste stenen huis van Nederland (1130, met een deel van muren uit de negende eeuw): de Proosdij, een onderdeel van de Lebuïnuskerk. Door de huidige bewoners wordt het nu de Buveburcht genoemd.
Je fietst Deventer uit langs de IJssel naar de dorpen Olst en Wijhe, beiden al voor het eerst in de tiende eeuw genoemd in documenten. Daardoor zijn in beide dorpskernen prachtige monumentale panden te zien. Neem bijvoorbeeld de Bökkers Mölle, Huize De Haere en de Wijhese Molen. Wijhe vierde in 1960 haar duizendjarige bestaan. In 2012 werd het dorp door RTV-Oost uitgeroepen tot het leukste dorp van Overijssel. In september wordt er jaarlijks een kunstroute met open ateliers georganiseerd met werken van kunstenaars binnen de gemeentegrenzen.
Bij Wijhe steek je de IJssel over en heb je prachtig uitzicht op het water. Via de andere kant van de rivier fiets je, genietend van de groene natuur, weer terug naar Deventer.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd