Friese kerkenroute (Deel 2)
Akkrum, Deinum, Mantgum
Met een fietstocht langs de Friese kerken maak je een reis door de culturele geschiedenis van de Friese dorpen. Je zult zien dat zelfs de kleinste dorpjes hun eigen kerk hebben. De meeste kerken behoren tot het cultureel erfgoed en staan op de lijst van nationale Rijksmonumenten. Niet gek, want met deze fietsroute maak je ook een reis door de architectuur van kerkgebouwen.
Het oudste type kerken zijn de Romaanse kerken. Deze werden op terpen gebouwd en hebben een kenmerkend zadeldak. De Sint Radboudkerk uit de 12 eeuw, Sint Janskerk in Deinum uit de 13e eeuw en de Johanneskerk uit de 13e eeuw in Weidum zijn Romaanse kerken.
Later kwamen de zogenaamde 'kloostermoppen' (rode bakstenen) in trek. In Bozum en Deersum vind je dit type kerken. In de 13e tot 15e eeuw kwam de Gotische stijl op, waarbij de kerken hoger werden gemaakt met grote spitsboogvensters waardoor er veel licht binnenviel. De Sint-Gertrudiskerk in Workum en de Mariakerk in Blessum zijn bijvoorbeeld een Gotische kerken.
De 17e eeuwse classicistische stijl en 18e eeuwse neoclassicisme deden hun intrede, waar de Kerk van Jellum een voorbeeld van is. In de tweede helft van de 19e eeuw kwam tot slot de neogotische bouwstijl. Sommige kerken zijn kenmerkend voor één bouwstijl, maar de meesten zijn door latere aanbouwen een mengeling van meerdere stijlen.
Veel van de kerken zijn vernoemd naar de lokale patroonheilige en vertellen het verhaal van de lokale geschiedenis. Reis je mee?
Let op: Je gaat een stukje met de veerpont Fietsa Versa, deze vaart tussen 1 april en 15 oktober. Vaart de pont niet? Dan kun je omfietsen vanaf knooppunt 42 via knooppunten 21 en 22.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd