Fietsroute Werelderfgoed | Van Nellefabriek
Rotterdam, Schiedam
De Van Nellefabriek in Rotterdam is een wereldberoemd industrieel monument en een van de meest invloedrijke industriële gebouwen van de 20e eeuw. Het is ontworpen door de Nederlandse architecten Johannes Brinkman en Leendert van der Vlugt en gebouwd tussen 1925 en 1931. Het gebouw is een unieke combinatie van modernisme en traditionele Nederlandse architectuur en is ontworpen met gebruik van innovatieve technieken. Daarom heeft het een diepgaande invloed gehad op de Nederlandse architectuur. De Van Nellefabriek is een van de weinige nog bestaande gebouwen die de zogeheten Nieuwe Bouwen-stijl uit de jaren 20 en 30 vertegenwoordigt. Reden genoeg om in de lijst van UNESCO Werelderfgoederen te worden opgenomen!
Onderweg kun je afstappen bij Huis Sonneveld. Dit modernistische woonhuis uit 1933 werd eveneens ontworpen door de architecten Brinkman & Van der Vlugt en wordt ook wel gezien als het prototype van de Nieuwe Bouw-stijl uit de jaren 30. Ook huis Sonneveld heeft, voor die tijd, veel moderne technieken. Het is het enige huis uit die stijl dat nog steeds bestaat. Er is dan ook veel aandacht besteed aan het behouden van de originele staat van het huis. Tegenwoordig is het huis een museum en kun je een kijkje nemen in het interieur en de architectuur van de jaren 30.
Vlak bij Huis Sonneveld ligt het Chabot Museum, ook een monument van het Nieuwe Bouwen in het bruisende Rotterdamse Museumpark. In dit museum voor internationaal expressionisme ervaar je kunst in lichte open ruimtes. Oog in oog met de monumentale werken van de Nederlandse schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949), zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten. Een intieme kunstbeleving op wereldniveau.
De villa is een ontwerp uit 1938 van de architect G.W. Baas, die daarvoor vele jaren werkte bij het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt. Baas liet de uitvoering van de bouw over aan L. Stokla toen hij werd aangesteld als coördinator van de bouw van het Kröller-Müller Museum op De Hoge Veluwe. Deze villa in modernistische stijl is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis, in opdracht van de familie Kraaijeveld. Kenmerkend voor het huis zijn de lichte ruimten, de openheid naar de tuin en het unieke zicht op de omgeving van het Museumpark.
Ieder weekend organiseert het Chabot Museum rondleidingen door de Van Nellefabriek. Kaartjes boek je op de site van het museum (zie het afstapmoment).
Kom langs de plek waar rivier de Binnenrotte de stad binnenstroomde. Dit is waar de 'Dam in de Rotte' werd gevestigd en waar Rotterdam dus haar oorsprong vindt. Het punt wordt gemarkeerd door een kunstwerk van beeldhouwer Ben Zegers. Vanaf de kade van de Leuvehaven kijk je uit op de wolkenkrabbers van de stad. Misschien liggen er een aantal nostalgische rondvaartboten in de haven, die het contrast van oud en nieuw duidelijk maken. In deze haven stond vroeger de Van Nellefabriek.
Het stedelijke wordt aangenaam afgewisseld met een het mooie fietspad langs het water van de Delfshavense Schie en de Nieuwe Maas. In Schiedam geniet je van het groene Beatrixpark.
Voor een hapje en drankje ben je op het terrein van de Van Nellefabriek ook aan het juiste adres. Het barbecuerestaurant Black Smoke zit gevestigd in een voormalig gebouw van de fabriek en weet jou in stijlvolle en industriële sfeer te verrassen met de lekkerste smokey gerechten van de grill.
Tip: Je fietst een groot gedeelte door het centrum van Rotterdam, waar het op een aantal plekken erg druk kan zijn. Let hier goed op de knooppuntenborden langs de weg, want door de hoeveelheid verkeersborden is de kans groter dat je ze over het hoofd ziet. Geen zorgen hoeven te maken dat je de borden niet mist? Fiets de route dan met de gratis en gebruiksvriendelijke Fietsnetwerk app!
Foto: ©Eva van der Craats
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd