Fietsroute Werelderfgoed | Grachtengordel Amsterdam
Amsterdam, Amsterdam-Zuid, Zunderdorp
Amsterdam staat bekend om haar grachten. De grachten aangelegd in de 17e eeuw, toen Amsterdam uit haar voegen groeide als gevolg van de vruchtbare Gouden Eeuw. De stad moest worden uitgebreid. Daarom bedacht het stadsbestuur een plan om Amsterdam vijf keer zo groot te maken, door middel van de grachtengordel die als een waaier om de oude binnenstad werd gelegd. Alle grachten samen tellen 14 kilometer gracht en 80 bruggen. Een waar stedenbouwkundig, waterbouwkundig en architectonisch meesterwerk dat eeuwenlang als voorbeeld diende voor de rest van de wereld.
In veel andere Europese steden zijn dit soort grootse plannen vaak blijven liggen, meestal omdat autoritaire monarchieën de dienst uitmaakten. De Amsterdamse plannen zijn vervaardigd door de burgerlijke overheid dat nauw samenwerkte met de ondernemende en welvarende inwoners. Met deze samenwerking wisten ze functionaliteit met schoonheid zo te combineren dat het voor iedereen de beste opbrengst zou leveren. En dat het gefinancierd kon worden. Deze aanvliegroute maakte het project ook op sociaal en politiek niveau vernieuwend.
Langs het water konden pakhuizen en koopmanshuizen worden gebouwd, waardoor er vanuit de hele wereld producten konden worden opgeslagen en verhandeld. Amsterdam was op die manier een beetje het 'warenhuis van de wereld'. Niet alleen op het gebied van producten, omdat buitenlandse kooplieden en immigranten hun kennis en cultuur meebrachten, werd de stad tevens het centrum op intellectueel gebied.
Hoewel de stad meer grachten telt, zijn het de vier bekendsten die op de UNESCO Werelderfgoederenlijst staan: de Singelgracht, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Deze grachten vormen de kern van de grachtengordel. De omliggende grachten fungeren als bufferzone, die de kernzone beschermen. Deze fietsroute brengt je langs beide zones. Vanaf het Centraal Station in Amsterdam fiets je langs de Singelgracht naar het Grachtenmuseum. Tussen de Herengracht en de Keizersgracht ligt aan de Vijzelstraat het bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed in het gebouw De Bazel. Dit pakhuis met opvallend uiterlijk is niet te missen. Stap vooral eens binnen om meer te ontdekken over de grachtengordel, maar ook over de andere werelderfgoederen.
Vanuit Amsterdam Centraal steek je 't IJ over met de veerpont. We raden je zeker aan om de toeristische attractie This is Holland te bezoeken. Deze 5D-vluchtsimulator laat je in een uur het verhaal van Nederland ervaren. De wind- en watereffecten maken het levensecht!
De route gaat verder door Waterland, de streek vol polderlandschappen. De rijke stedelingen trokken vroeger graag richting de Beemster voor een vakantiehuis op het platteland. Hier konden ze aan de drukte van de stad ontsnappen en genieten van de rust en de ruimte. Net zoals jij als je hier fietst!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd