Fietsroute vanuit het hart van Schouwen-Duiveland
Zierikzee, Burgh-Haamstede
Zierikzee wordt gezien als het hart van Schouwen-Duiveland en is het startpunt van deze route. De havenstad heeft het niet gemakkelijk gehad. Naast het altijd dreigende water kregen de inwoners te maken met vijf stadsbranden, belegering door Vlaamse troepen, geuzen en Spaanse soldaten en dan ook nog een bombardement door een Britse piloot in de Eerste Wereldoorlog. Maar de Zeeuwse wapenspreuk 'Luctor et Emergo' geldt ook voor Zierikzee: de stad is er weer helemaal bovenop gekomen.
Vanuit Zierikzee fiets je in de richting van kerkringdorp Kerkwerve. De centraal gelegen kerk, waaromheen dit dorp is opgebouwd, ligt op een werve, een terpachtige verhoging. In het dorp, met veelal landbouwbedrijven, vind je twee van de door ons geselecteerde afstapmomenten. De Alpaca en Falabella Ranch en Vleesboerderij Boot.
Als je de route vervolgt langs Mondriaanshoofd, fiets je langs een prachtig natuurgebied waar even afstappen zeer de moeite waard is. Het waterrijke gebied is onderdeel van Natinaal Park Oosterschelde. Ter hoogte van de parkeerplaats staat een vogelkijkscherm, maar ook verderop in het gebied vind je uitkijktorens en vogelkijkhutten. Het plan dat een groot aandeel had in de ontwikkeling van dit natuurgebied aan het begin van de 21e eeuw, heette Plan Tureluur, naar de bedreigde weidevogel die er inmiddels weer veelvuldig voorkomt en zijn enthousiaste "tjululuu" weer laat klinken!
Het verste dorp dat je met deze route aandoet is Burgh-Haamstede, dat net als Zierikzee een bewogen historie kent. Het bestond oorspronkelijk uit twee verschillende dorpen: Burgh en Haamstede. Burgh is aan het eind van de negende eeuw ontstaan om een ringwalburg die werd opgeworpen tegen de Noormannen. In de Tweede Wereldoorlog werd het dorp getroffen door zeker 80 bombardementen. Burgh heeft het, in tegenstelling tot het hogergelegen Haamstede, ook zwaar gehad tijdens de watersnoodramp van 1953. Er werd veel schade aangericht en er vielen slachtoffers. Haamstede staat bekend om zijn middeleeuwse slot, dat bewoond werd door Witte van Haemstede, zoon van graaf Floris V. Tijdens de watersnoodramp van 1953 trokken veel Zeeuwen juist naar Haamstede omdat het wat hoger lag en veel ellende Haamstede bespaard was gebleven.
Met een hoofd vol interessante weetjes, fiets je langs de zuidkust van het Zeeuwse eiland terug naar Zierikzee. Om onderweg af en toe nog even af te stappen en te genieten van een bezienswaardigheid of van de prachtige uitzichten over de uitgestrekte natuur van Nationaal Park Oosterschelde.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd