Fietsroute van de Olijfberg naar Jeruzalem
Kootstertille, Veenklooster, Gerkesklooster
De fietsroute loopt door meerdere kleine Friese dorpen. Je start en eindigt de fietstocht vanuit het dorpje Kootstertille, een knus en gezellig dorp met Café Cafetaria de Viersprong als dorpscafé. De dorpen Veenklooster en Gerkesklooster, beide gevuld met een rijke historiek, vormen samen het thema van deze route.
Grootgrondbezitter Gercke Harkema liet in 1240 door monniken het klooster Jeruzalem bouwen in Wigerathorp, zoals Gerkesklooster toen nog heette. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is de klok uit de toren gestolen en verkocht. Die hangt nu in de kerk van het Deense Gadstrup. Veenklooster, of op zijn Fries Feankleaster, dankt zijn ontstaan aan de stichting van een klooster. In de 13e eeuw stichtten premonstratenzer monniken er een klooster: Mons Oliveta oftewel De Olijfberg. Oorspronkelijk voor mannen en vrouwen, gescheiden door een muur, maar uiteindelijk alleen voor adellijke jonge vrouwen. In 1580 waren er geen zusters meer en namen de Staten van Friesland het in bezit. In 1644 kwamen de restanten in bezit van de familie Van Fogelsangh, die er de Fogelsangh State op lieten bouwen.
Carmen Rietsema
Zelfs als Groninger is dit een prachtige route om te fietsen, net over de grens met Friesland. Je komt veel moois tegen en het is leuk om onderweg even af te stappen bij ??n van de restaurantjes. Ook is de notaristuin prachtig!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd