Fietsroute Street art in Weert
Weert
In en om het centrum van Weert kun je op zoek naar de meest uiteenlopende street art. Veel muren van gebouwen zijn metershoog beschilderd met afbeeldingen van geschiedenisverhalen van de stad. Soms zit de kunst hem in de kleinere objecten, zoals een elektriciteitskastje. Met deze fietsroute kun je alle street art opspeuren en bewonderen.
Je kunt starten bij het treinstation van Weert. Vanaf hier ben je al dicht bij het eerste kunstwerk: Het Zuilen Kabinet & Hall of Fame. Het ligt iets van de knooppuntenroute af, maar is het afwijken zeker waard. De pilaren van de Boshoverbrug zijn een waar museum van street art. Je ziet schilderijen van verschillende lokale, nationale en internationale kunstenaars. De Hall of Fame is te vinden aan de voerkant van het kanaal. Het is één van de weinige plekken waar je legaal graffiti mag spuiten en waar artiesten vrij kunnen oefenen. Elke keer zijn de 'pieces' hier weer anders.
De fietsroute voert je langs de buitengebieden van de stad, waar je de mooie natuur meepakt. Bezoek onderweg eens het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. In dit bezoekerscentrum aan het water kom je meer te weten over de natuurgebieden om Weert, bijvoorbeeld welke dieren er leven. In de aaigang kun je opgezette dieren niet alleen van dichtbij bekijken, je mag ze zelfs aanraken! Een unieke kans om te ervaren hoe zacht een uil is of hoe hard de stekels van een egel zijn.
Na de frisse lucht van het Weerterbos in je op te hebben genomen, fiets je Weert weer in. Neem even de tijd om naar het Viaduct Hushoven en de muur van HangOut te fietsen. Hier zie je prachtige grote kunstwerken op de muur die helemaal passen bij de omgeving. Voordat je de Zuid-Willemsvaart oversteekt kom je langs het hiervoorgenoemde elektriciteitskastje, waarop soldaten uit de Tweede Wereldoorlog worden geëerd.
Voor de kunstwerken in de Muntgarage moet je ook écht de garage in: met behulp van de Weertenaren zie je allerlei historische kenmerken van de stad. Drie invloedrijke mannen uit de Weertse geschiedenis worden afgebeeld op de Muntpromenade: Graaf Philips van Horne, Lamoraal van Egmond en Willem van Oranje. Philips van Horne zie je ook weer terug op de laatste twee straatkunstwerken: op de Walburgpassage zie je een reusachtige mural waar hij wordt afgebeeld als ridder terwijl hij op strijdpad is om de eer van koning Filips van Spanje toebedeeld te krijgen. Graaf Van Horne kwam tragisch aan zijn einde. Op de zijgevel van Theater de Huiskamer aan het St. Raphaelpad wordt de onthoofding van Van Horne uitgebeeld.
De fietsroute is relatief kort, waardoor je genoeg tijd hebt om tussendoor naar de kunstwerken te fietsen. Natuurlijk misstaat een terrasje in het gezellige centrum ook niet tijdens deze route!
J. Janssen
Mooije rout
vandecraen patrick
Zeer mooi maar er mogen wel wat fietsroutes vernieuwd worden en aangelegd worden ,nogmaals prachtige route,
Daniella
Hele mooie fietsroute. Maar maak er maar 41 km van i.P.v. 32. We hebben nergens verkeerd gereden en jammer dat je onderweg geen café of restaurantje tegen kom, om even zelf bij te tanken. Toch hebben we genoten van de omgeving.
Jo Meijers
Mooie route door mooie wijken van weert en buiten gebieden ook het aantal kilometers klopte precies een aanrader
Thea
Wij hebben de route vandaag gefietst, mooie route, zijn vier horecagelegenheden tegengekomen en een als we een beetje van de route afwerken!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd