Fietsroute rondje IJssel, Maas en Lek
Krimpen aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel, Lekkerkerk
De eerste documenten uit Ouderkerke aan den IJssel stammen uit 1263 maar het is zeer waarschijnlijk dat het dorpje nog ouder is. Waarschijnlijk heette het dorpje voor die tijd IJsele, en is er dus geen documentatie van het dorp met zijn huidige naam. Vermoeden dat hier dus al voor die tijd mensen woonden is gebaseerd op een vondst van de overblijfselen een tufstenen kerkje. Er zijn in dit gebied zelfs oude Romeinse munten gevonden van het begin van onze jaartelling. Toen was dit gebied nog vooral moeras, dus wordt niet verwacht dat hier ook daad werkelijk mensen woonden.
Tijdens de fietsroute vervolg je je tocht langs Krimpen aan den IJssel. Dit dorp stamt ongeveer uit dezelfde tijd als Ouderkerk aan den IJssel, tenminste volgens documentatie. De watersnood van 1953 liet zien hoe gevaarlijk het getij was voor het dorp, door de open verbinding vanuit de Noordzee naar de IJssel had het water vrij spel. Om deze reden begon de bouw van de Stormvloedkering Hollandse IJssel in 1954, dit is het eerste Deltawerk. Deze was af in 1958, net zoals de Algerabrug. Deze brug verbindt voortaan de Krimpenerwaard en Zuid-Holland boven de IJssel.
Je rijdt inmiddels richting de Lek. Hier vind je het oudste dorp (uit 1064) van de Krimpenerwaard: Krimpen aan de Lek. Uit het oud-Nederlands betekent dit letterlijk 'oversteekplaats aan de Lek'. Een strategisch gelegen dorp tussen verschillende rivieren, dat zorgde door de jaren heen voor veel strijd. Deze ligging was niet alleen van strategisch belang. De bevolking haalde een groot deel van zijn bestaansmiddelen "uit het water". Zo werd er in de 18e eeuw op walvissen gevist vanuit Rederij Van Holst en leefden velen van de riviervisserij. Verder waren veeteelt, handel en de scheepsbouw belangrijke bronnen van inkomen.
Deze fietsroute brengt je langs de geschiedenis van de Krimpenerwaard en de nabij gelegen rivieren. Vanaf het ontstaan van deze dorpen zo'n 1000 jaar geleden tot nu is water zowel een belangrijk als een bedreigend onderdeel van het leven.
Kijk voor actuele vaartijden van de veerdienst op: https://veerdienstkinderdijk.nl/nl/ en https://www.blueamigo.com/veerdienstdriehoeksveer/
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd