Fietsroute Rondje door de Gelderse Vallei
Veenendaal, Renswoude, Amerongen
Combineer het beste van twee werelden met dit achtje: de bossen van het zuidelijke gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug met het landelijke van de Gelderse Vallei! Een zeer gevarieerde route, die leuk is voor het hele gezin.
Het zuidelijke deel van de Heuvelrug is een officieel Nationaal Park. De heuvels van het natuurgebied zijn in de voorlaatste ijstijd ontstaan, toen de bodem omhoog werd gestuwd door Scandinavische gletsjers. Het gebied grenst aan het rivierdal van de Neder-Rijn. Een hoge stuwwal en een laag rivierdal, zo dicht bij elkaar? Jazeker, daarom is het hier zo bijzonder: nergens in Nederland liggen deze twee tegenovergestelde natuurverschijnselen zo dicht bij elkaar. Je vindt er prehistorische grafheuvels en oude lanen. In de gevarieerde bossen is volop leven aanwezig. Tijdens de herfst maakt het bos het gezegde 'als paddenstoelen uit de grond schieten' meer dan waar, dan is het hier een ware paddenstoelen-hotspot.
Veenendaal en Renswoude zijn de hoogtepunten in de Gelderse Vallei. In de stad Veenendaal vind je een schat aan monumenten in allerlei vormen en maten. Grote kerken, langhuisboerderijen, maar ook historische stellingkorenmolens en voortreffelijke villa's. Het bruisende centrum nodigt uit voor een kop koffie op een terras aan de Markt. Renswoude heeft een beschermd dorpsgezicht. Ook hier zul je je ogen uitkijken naar de monumentale panden en voel je de authentieke sfeer. In Renswoude kun je ook een bezoek brengen aan het gelijknamige kasteel, gelegen op een heus kasteeleiland, omringd door een gracht en vijver.
Kasteel Renswoude is opvallend: aan de achterkant is het gebouw witgepleisterd, waardoor het een buitenplaats lijkt, maar aan de voorkant zie je meerdere torens en de talrijke luikjes, waardoor het aan die kant echt de uitstraling van een kasteel heeft. Rondom het pand wandel je door de schitterende landschappelijke tuinen.
Via landweggetjes voert de route je langs Kasteel Amerongen, nog zo'n historische blikvanger. Binnen zitten de adelsbibliotheek en een adellijke muziekbibliotheek (waarvan er slechts drie in Nederland zijn) gevestigd en vind je de beroemde 17e eeuwse Van Mekeren kabinetten.
Als fietsliefhebber moet je zeker even op zoek naar de fiets van Godard Graaf van Aldenburg Bentinck, één van de laatste bewoners van het kasteel. Een exemplaar van de fiets is binnen te vinden. De graaf had nogal wat eisen voor deze 'vélocipède'. Twee zadels van varkensleer en pluche, handgemaakte houten wielen met lichtblauwe velgen en banden van 'indian rubber', remmen van kattendarm, staaldraad en een half pond 'polishing powder'... Je kunt je voorstellen dat er van deze fiets maar één bestaat!
Joop
Een leuke route met veel afwisseling in landschappen. Ook het gebruiken van de pontjes was leuk. Alleen snap ik het prijsverschil niet. Bij de ene 3.40 en de andere 2.20?
Jos
Tegengevallen; had er meer van verwacht. Veel zand- en gravelwegen. Wat het nut is om 2 keer een pont te nemen (en betalen) om daartussen 2.6 km over de dijk van de Nederrijn te fietsen ontgaat mij.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd