Fietsroute Puur Genieten | Kastelen
Vorden, Kranenburg
Bij De Keuken van Hackfort draait het om 'Puur Genieten': genieten van al het goede uit de Achterhoek in de puurste vorm. In samenwerking met De Keuken van Hackfort, maakten wij vier Puur Genieten-fietsroutes. De routes brengen je op plekken waar je de Achterhoek kunt beleven én proeven. Vorden en omgeving staat bekend om de vele kastelen. Ook De Keuken van Hackfort ligt naast Kasteel Hackfort. Als voormalig koetshuis van Kasteel Hackfort, mag een fietsroute met kastelen daarom niet ontbreken!
Kasteel Hackfort is in 1392 gebouwd te midden van een uitgestrekte landgoed. Het voormalige huis werd in dat jaar vervangen door een versterkt huis met toren en gracht in opdracht van landdrost Gerrit van Hackfort. In de eeuwenlange geschiedenis is het kasteel ten minste acht keer uitgebreid, verbouwd of opgebouwd, bijvoorbeeld toen de Spaanse troepen er tijdens de Tachtigjarige Oorlog legerde, plunderde en vernielde. De laatste wijziging was in 1788. Tijdens deze verbouwing werden het poortgebouw en andere bijgebouwen gesloopt en werd de gracht dichtgemaakt. De torens bleven in tact. Op het landgoed vind je nog een mooie historische watermolen dat vroeger tot het kasteel behoorde. Ook het koetshuis is gebouwd ter vervanging van een voorganger, dat was in 1881. Het gebouw bekleedde veel functies: het was een paardenstal, oranjerie, rijtuigstalling en tuinmanswoning. En tegenwoordig dus een brasserie waar je heerlijk kunt eten!
Al snel kom je langs twee kasteelhuizen: Den Bramel en Het Enzerinck. Beide kastelen worden in 14e eeuwse akten al genoemd, maar zijn allebei in de 18e eeuw herbouwd naar de huidige panden. Bij Kasteel Den Bramel staat op het voorplein een koepel, gebouwd uit onderdelen van een kerkorgel. Ook Het Enzerinck heeft een muzikaal element: het middendeel van het huis is namelijk een ovale muzieksalon, wat van buitenaf te herkennen is. Als je naar de vroegere bewoners van Het Enzerinck kijkt, zie je de familie Staring voorbij komen. Dit was een invloedrijke familie, met name de romantische dichter A.C.W. Staring (1767-1840) heeft veel betekend voor deze regio.
Fiets langs de lieflijke landerijen en bosrijke gebieden langs de knooppunten. Tussen knooppunt 51 en 57 kun je een stukje afwijken van de route om bij De Wildenborch uit te komen. Deze buitenplaats werd vroeger bewoond door de dichter Staring. De oudste vermelding van het huis is van 1371, maar het huidige huis bestaat uit een 18e eeuws woonhuis met een brede, ronde kasteeltoren, zijvleugels en een bouwhuis met koetshuis eraan vast. Rondom het statige gebouw ligt een prachtige tuin met waterpartijen en een parkbos dat toegankelijk is voor wandelaars. De Engelse landschapstuinen zijn privé, maar worden eens per jaar opengesteld op de Open Tuinendagen.
De kastelen zijn alleen van buiten te bewonderen. De landgoederen zijn wel toegankelijk voor wandelaars en fietsers en zijn zeker de moeite waard. Een aanrader op landgoed Het Enzerinck is 'Grootvaders huisje'. Dit kleine huisje werd door de landgoedeigenaar in 1920 gebouwd voor zijn kleinkinderen en is erg leuk om te bewonderen, zeker met kinderen!
Tot slot kom je langs Kasteel Vorden, een 12e eeuws kasteel en daarmee de oudste in dit rijtje. Dit kasteel kun je 5 dagen per week bezoeken. Van buiten is het al een plaatje met de trapgevels en brede gracht, waardoor je alleen met een brug bij de ingang van het kasteel kunt komen. Eenmaal binnen is het een doolhof van kamers, torens, geheime gangen en keldergewelven. De vertrekken zijn allemaal authentiek ingericht met antieke meubels, schilderijen, prachtige beelden, porselein en kunstwerken. Aan de achterkant van het kasteel kom je uit op een prachtige tuin, stijlvol ingericht met diverse bomen, haagjes, bloemen en gazons.
Via bosrijk landschap kom je vanzelf weer op landgoed Hackfort terecht waar je, onder het genot van een hapje en drankje, kunt nagenieten van alle indrukken uit de rijke geschiedenis van Vorden en omgeving.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd