Fietsroute over de Philipsdam
Bruinisse, Anna Jacobapolder, Sirjansland
De Philipsdam bij Bruinisse is ontstaan als onderdeel van de Deltawerken, een groot project om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Hieruit zijn de Krammersluizen voortgekomen, die de doorvaart mogelijk maken en het waterbeheer reguleren.
De dam scheidt het zoute water van de Oosterschelde van het zoete water van het Volkerak-Zoommeer. Door de bouw van de Philipsdam veranderde het zoute water van het Volkerak langzaam in zoet water, wat grote gevolgen had voor het ecosysteem. Langs de kust van de Zeeuwse eilanden ontstonden bijzondere slikken en schorren, waar nieuwe planten en dieren hun plek vonden.
Het aanleggen van de Philipsdam was een complexe uitdaging, omdat er rekening gehouden moest worden met verschillende belangen. Natuurbehoud, waterbeheer, energievoorziening en de wensen van omwonenden moesten allemaal in balans worden gebracht. Ongeveer tegelijkertijd is Windpark Krammer ontstaan, een bijzonder project dat voortkwam uit het grootste burgerinitiatief van Nederland. Fietsen tussen de imposante windmolens, met kilometers ver uitzicht over de dam, kreken, de Oosterschelde en het platte Zeeuwse land, voelt bijna als een buitenaardse ervaring.
De natuur rond de Philipsdam moet uiteraard zo goed mogelijk beschermd worden. Het windpark bevat daarom een aantal innovatieve technologie, zoals het camera-detectiesysteem waarmee de windmolens worden stilgelegd zodra er vogels of vleermuizen in de buurt zijn. Zo kunnen de dieren veilig overvliegen en op zoek naar voedsel.
Foto: ©Ineke Geelhoed, via Windpark Krammer
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd