Fietsroute op klompen en zompen door Twente
Almelo, Wierden, Rijssen
Vandaag fiets je door het landelijke gebied van Overijssel, tussen landerijen en natuurparken, naar verschillende dorpjes en steden. Almelo is een van de groenste steden van Nederland. De stad heeft veel parken en groene zones, waaronder het prachtige Schelfhorstpark, dat bekend staat om zijn weelderige tuinen en mooie vijvers. Wist je dat Almelo een eigen stadsomroeper heeft? Deze kleurrijke figuur kondigt belangrijke gebeurtenissen en festiviteiten aan door door de straten van de stad te lopen en luidkeels zijn boodschap te verkondigen. Als je geluk hebt, kun je hem tegenkomen tijdens je fietstocht door de stad.
Bij de haven van de Pelmolen in Rijssen kun je met de Enterse Zomp een boottochtje maken over De Regge. De schipper vertelt je dan over de flora en fauna die je tegenkomt. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van jute-industriestad Rijssen, is een bezoek aan het Rijssens Museum zeker de moeite waard.
Wierden heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Er zijn bijvoorbeeld sporen gevonden van boerderijen uit de ijzertijd en Romeinse nederzettingen. In de middeleeuwen ontstond er een nederzetting rondom een kerk die in de 12e eeuw werd gebouwd.
Naast de steden en dorpen zijn de natuurgebieden op deze route ook een genot om door- en langsheen te fietsen. Het jonge bos met de grootste jeneverbesstruweel van Nederland in De Borkeld bijvoorbeeld. Dit bos- en heidelandschap, dat wordt begraasd door schapen, wordt beschermd omdat het aantal jeneverbessen in Nederland sterk is teruggelopen. Of het Reggedal, onderdeel van de Sallandse Heuvelrug, waar weidevogels de ruimte krijgen en biodiversiteit hoog in het vaandel staat. Hier meandert regenrivier De Regge, waar klompenmakers ooit hun producten met platbodemschuiten, de zogenaamde zompen, over de Regge vervoerden.
Je komt ogen te kort op deze veelzijdige route door het Twentse land!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd