Fietsroute om het Bergherbos en het Gelders eiland
's-Heerenberg, Lobith, Babberich
We beginnen deze route in het plaatsje Herwen op 't Gelders eiland. Het oorspronkelijke Herwen is een gezonken dorp, dat in de achttiende eeuw langzaam maar zeker werd opgeslokt door de waterwolf: de gewelddadige rivier De Waal. Pas toen de Hollanders en de Utrechtenaren een serieuze dijk bouwden werd het gebied weer bewoonbaar. Deze dijk beschermt Midden-Nederland tot op de dag van vandaag tegen overstromingen. Het verzwolgen Herwen werd aan de andere kant van de dijk opnieuw opgebouwd.
Het volgende dorp is Babberich. Het behoorde tot 1816 aan Duitsland en was ooit verpand aan de Hertog van Kleef. De Frankische en Saksische invloeden zijn nog steeds merkbaar in de taal van de dorpelingen, maar ook in de bouwstijl van de kerken en het kasteel Huize Babberich. Even voorbij Babberich fiets je langs een beeldentuin die je op afspraak kunt bezoeken. Daarna fiets je lekker door naar het volgende dorp op de route: Beek, gemeente Montferland. Ondanks dat in dit dorp borden staan met "Welkom in de Achterhoek", maakt het daar officiëel geen deel van uit.
Door het heuvelachtige Bergherbos, met verrassende doorkijkjes en af en toe een pittig klimmetje fiets je langs Zeddam naar 's-Heerenberg. Deze stad in de gemeente Bergh is wel onderdeel van de Achterhoek en herbergt een rijke historie. In het gezellige centrum van de stad zijn verschillende bezienswaardigheden die een goed beeld geven van de indrukwekkende geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Zo werd hier al vroeg recht gesproken, was er een gevangenis en werden er munten geslagen. In het Stadsmuseum Bergh zie je wat hier allemaal nog meer is gebeurd.
Met een hoofd vol kennis over de Berghse geschiedenis spring je weer op de fiets, ditmaal richting Stokkum. Stokkum ligt aan de voet van de Hulzenberg. Een klein stukje van de route af, bovenop de Hulzenberg staat een uitkijktoren die je een uitzicht biedt over de wijde omgeving van de Veluwezoom tot het Reichswald bij Kleef.
Je gaat voor het eerst, deze route, de grens over als je richting het Duitse Elten fietst. In de Middeleeuwen was dit nog Nederlands grondgebied, maar in 1355 kwam het in handen van het hertogdom Kleef. Van 1949 tot 1963 werd het nog even aan Nederland toegewezen ter compensatie van de bezetting voor het weer, dit keer voor goed, Duits werd.
Met het oversteken van de Oude Rijn en opnieuw de grens, rijd je opnieuw 't Gelders eiland op. Aan deze kant, in de richting van Lobith, merk je goed hoe belangrijk dit strategische gebied is geweest in de strijd tegen het water, maar ook tegen de vijand ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Op de dijk fiets je langs de nieuw aangelegde redoute Carvium Novum. Die je ook weer een mooi zicht biedt over de omgeving.
Lobith zelf is het bekendste dorp van 't Gelders eiland. Leerde je vroeger op school dat de Rijn ons land binnenkomt bij Lobith, blijkt dit helemaal niet te kloppen. Toen de Rijn nog langs Lobith stroomde, behoorde de plaats nog tot Duitsland. Toen Lobith eenmaal Nederlands grondgebied was, stroomde de Rijn er niet meer langs.
Lobith is het laatste dorp op deze route. Langs het meer De Bijland en De Oude Waal fiets je terug naar Herwen voor de afsluiting van een leerzame tocht door twee provincies, langs twee landsgrenzen en om twee historisch interessante regio's!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd