Fietsroute Meanderen langs de Eem
Bunschoten-Spakenburg, Amersfoort, Hoogland
Bunschoten en Spakenburg zijn door uitbreiding aan elkaar gegroeid. Alleen de oude kernen worden nog als afzonderlijke dorpen gezien. Het voormalige boerendorp met stadsrechten en het voormalige vissersdorp leven in goede harmonie. Behalve tijdens de voetbalwedstrijd tussen de Rooien (V.V. IJsselmeervogels) en de Blauwen (S.C. Spakenburg). Al weken voor de derby is het dorp in rep en roer.
Omdat Amersfoort het predicaat groeistad kreeg kon het flink gaan uitbreiden. Het is nu een gemeente met ongeveer 160.000 inwoners. 'Handen af van Hoogland', riepen de Hooglanders toen in 1967 bekend werd dat hun gemeente opgeheven zou worden. Tevergeefs, want op 1 januari 1974 werd Hoogland gesplitst: het zuidelijk deel werd aan Amersfoort gevoegd, het noordelijk deel aan Bunschoten-Spakenburg. Desondanks heeft Hoogland het eigen karakter behouden.
Nijkerk is een prachtige stad die je ook aandoet tijdens deze fietsroute. Met veel mooie pleinen, oude gebouwen, kleine straatjes en gezellige horeca is het de ideale plek voor een dagje uit. Nijkerk is ontstaan uit een kleine gemeenschap boeren die rond 1200 langs de IJssel woonden. In de loop van de eeuwen groeide de gemeenschap uit tot een dorp met meer dan 1000 inwoners. In 1940 werden de twee dorpen Nijkerkerveen en Nijkerk samengevoegd en zo ontstond het huidige Nijkerk waar je tijdens deze route doorheen fietst.
Brigitte
Helaas klopte de route niet helemaal. Een aantal knooppunten waren niet te vinden. Zou ook wenselijk zijn als er meer rustpunten zijn.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd