Fietsroute langs de Steengroeve van Winterswijk
Winterswijk, Henxel
Er zijn twee plekken in Nederland waar je geologische afzettingen van het Trias tijdperk kunt vinden: Zuid-Limburg en Winterswijk. De kalksteen in de steengroeve van Winterswijk is gevormd tussen de 240 en 236 miljoen jaar geleden, toen hier nog sprake was van een soort Waddenzee. Door eb en vloed stond de binnenzee op deze locatie regelmatig droog. Dit maakte het de ideale leefomgeving voor zowel land- als zeedieren. De zee is ingedroogd, maar er zijn hier diverse fossielen gevonden. Schelpen, insecten, vissen en zelfs sporen van sauriërs uit het Trias zijn tussen het kalksteen van Winterswijk gevonden. Deze staan opgeslagen in een depot. In de geologische lagen wordt ook het Winterswijkse 'goud' (pyriet) gevonden.
Sinds 1932 wordt hier gegraven naar Muschelkalk. Er zijn drie groeves te vinden, waarvan twee inmiddels beschermd natuurgebied zijn, en één nog actief is als dagbouwmijn. Tijdens de zomervakantie van de firma die hier kalksteen afgraaft, wordt de steengroeve omgevormd tot een theater waar jaarlijks veel mensen op afkomen. De hoge rotswanden, beschenen door maanlicht, vormen een uniek decor. Zeker een aanrader!
De steengroeve is een bijzonder gebied. Niet alleen door de geologische bodemsoorten, maar ook omdat hier als één van de weinige plekken in Nederland de oehoe leeft. Sinds een aantal jaar vindt een koppeltje van deze imposante uil hier hun broedplaats. Met een beetje geluk spot je er één!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd