Fietsroute langs de groeven van de lage landen
Maastricht, Valkenburg, Kanne
Het zuiden van Nederland en het aansluitende deel van België herbergt een rijke historie. Zo’n driehonderdtwintig miljoen jaar geleden lagen er tropische moerassen en zeventig miljoen jaar geleden lag op die plek een ondiepe subtropische zee met mosasauriërs en andere zeedieren. De resten van deze dieren zorgden voor krijtlagen, waar in de loop der jaren veel fossielen in zijn gevonden. Meer over die historie zie je in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht.
Ruim voor de middeleeuwen werd begonnen met het ontginnen van kalkzandsteen, waardoor ondergronds hele gangenstelsels zijn ontstaan. Veel van deze gangenstelsels zijn toegankelijk en worden gebruikt voor uiteenlopende doeleinden. Bovengronds werden kalkzandsteen, zand en grind ontgonnen. Deze groeven werden, nadat het ontginnen was gestopt, meestal weer teruggegeven aan de natuur, wat zorgt voor specifieke natuurgebieden met spectaculaire uitzichten.
Deze route voert je langs het leefgebied van de Oehoe, langs wilde orchideeën en langs uiteenlopende groeven. Er zijn groeven met een militair karakter, groeven waar champignons groeien en wijn en bier gerijpt worden, groeven met beeldhouwwerken van kalkzandsteen en een groeve met een heuse ondergrondse kapel. Je kunt ze onmogelijk allemaal op een dag bekijken, maar je kunt deze indrukwekkende route wel heel vaak fietsen!
En heb je even schoon genoeg van al dat ondergrondse gebeuren, dan is het Bonnefanten Museum in Maastricht even heel wat anders, maar net zo de moeite waard.
Let op! In deze route zit een pontje, als het pontje niet vaart kun je over de brug van Lixhe. Volg hiervoor vanaf knooppunt 413 de knooppunten 414-420-77-76 om weer terug te keren op je route en andersom als je de route in de andere richting fietst.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd