Fietsroute Kunst en cultuur in Twente
Ootmarsum, Tubbergen
Ootmarsum, met zijn fraaie vakwerkhuizen, staat bekend als kunststadje. Veel kunstenaars hebben hier hun galerie of atelier en het hele jaar door zijn hier verschillende exposities.
De tijd rond Pasen is een bijzondere tijd in Ootmarsum. Op Stille Zaterdag kondigt de stadsomroeper om twaalf uur het paasfeest aan. Daarna halen paaswagens dennenhout voor een paasvuur. De Poaskearls, acht ongetrouwde jonge mannen die gekleed zijn in beige regenjas met zwarte broek en hoed, maken al zingend een rondgang om de kerk. Daarna begint het 'vlöggeln'. Hand-in-hand lopen de poaskearls, met achter hen aan de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden), in een lange sliert door het stadje naar het marktplein. Op het plein worden de kinderen driemaal opgetild onder het roepen van 'Hoera!'. Om 20.30 uur wordt het paasvuur door de poaskearls aangestoken. Waar de traditie vandaan komt is onbekend. Wel werd het vlöggeln al in een document uit 1840 genoemd.
Op deze fietsroute passeer je ook het dorpje Tubbergen. De naam van dit dorpje komt waarschijnlijk van 'tussen de bergen'. Dat geeft al aan dat je hier af en toe een beetje mag klimmen, maar gelukkig ook dalen. Tubbergen is de plaats voor liefhebbers van molens: er zijn vier watermolens en drie windmolens te vinden binnen de gemeentegrenzen. Ten zuiden van Tubbergen vind je de kroezeboom, een meer dan vierhonderd jaar oude eik die geplant is als merkpunt van een kruising of grens. Ten tijde van de reformatie werden hier geheime bijeenkomsten gehouden door Rooms-Katholieken. De priester preekte er vanaf het karretje waarmee het altaar naar de kroezeboom was vervoerd.
Er is enorm veel kunst en cultuur te vinden in dit stukje van Twente, spring op je fiets en kom het ontdekken!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd