Fietsroute Het verdronken land van Saeftinghe
Hulst, Kloosterzande, Hengstdijk
In de middeleeuwen was Saeftinghe een welvarende heerlijkheid met dorpjes en zelfs een kasteel, Slot Saeftinghe. Een belangrijke plek: wie Saefthinge bezat had het ook voor het zeggen over de haven van Antwerpen. Maar verschillende stormvloeden verwoestten grote stukken van het ingepolderde land. Toen in de Tachtigjarige Oorlog ter verdediging van Antwerpen de dijken werden doorgestoken, maakte de Westerschelde korte metten met Saefthinge.
Nu rest er niets anders dan ruige natuur op de rand van water en land. Het water van de Westerschelde stroomt bij elke vloed het gebied binnen; bij eb zakt het water weer. Daardoor is het ideaal gebied voor de meer dan tweehonderd vogelsoorten die het gebied rijk is. Ze komen hier voor voedsel, rust, om te broeden of om te overwinteren.
Een groot deel van het verdronken land is niet vrij toegankelijk omdat de natuur er verraderlijk kan zijn: de vloed komt soms in een oogwenk op. Maar bij het bezoekerscentrum kun je je aanmelden voor een excursie onder leiding van een gids. Een klein deel van Saeftinghe is overigens wel toegankelijk. Vanaf de dijk heb je een schitterend uitzicht.
Na Emmadorp fiets je langs 'De Vogel', een kreek waarvan de naam genoeg zegt. In Hengstdijk, waar in 1957 de Nederlandse deelnemers aan de Tour de France gehuldigd werden in de tuin van de pastoor, fiets je weer naar de Westerschelde.
Wiliam
Toplocatie. Voor te fietsen
de baerdemaeker rik
Vandaag de route gefietst en het ging goed tot knooppunt 14, daar geen bordje dat richting 58 aangeeft. Dan maar 68 ipv 58 gevolgd en aan het kruispunt mispad met schenkendijk ging het mis, bordje nr 58 was er niet en dus 67 ipv 57 linksaf gereden.
Peter
Een prachtige plattelands polder route
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd