Fietsroute Geertruidenberg en Oosterhout
Geertruidenberg, Oosterhout, Waspik
Oosterhout staat bekend om haar levendige stadscentrum en de mooie mix van historische en culturele bezienswaardigheden. De stad maakt deel uit van de Baronie van Breda en heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Oosterhout herbergt maar liefst vijf slotjes, kleine kasteeltjes. Dit waren er ooit zeven. Slotje De Blauwe Camer is één van de afstapmomenten op deze route, net als het Slotpark waar ook een aantal van de kleine kasteeltjes liggen.
Niet ver van Oosterhout ligt Geertruidenberg: de parel aan de Donge. Dun Bèrrig, zoals het in goed Brabants heet, draagt met trots de titel van eerste stad van Graafschap Holland. Dankzij de stadsrechten die werden verleend in 1213. De naam Geertruidenberg eert de Heilige Gertrudis van Nijvel, een figuur uit de 7e eeuw die volgens de overlevering op een heuvel een klooster stichtte.
Het was pas in 1320 dat Geertruidenberg haar karakteristieke vestingwerken kreeg, waarmee ze officieel een vestingstad werd. Deze verdedigingswerken, bedoeld om de stad en haar inwoners te beschermen tegen invallen en oorlogen, vormen nog steeds een het historische aanzicht van de stad.
Op deze route leer je beiden oude steden kennen en fiets je langs nog een ander Brabants fenomeen: Het Halvezolenlijntje. De moerassige Langstraat was ooit ongeschikt voor bewoning tot de graaf van Holland in 1422 opdracht gaf een dijk aan te leggen. De eerste nederzettingen langs deze dijk groeiden uit tot een bloeiend industrieel gebied. In Waalwijk en Den Bosch vestigden zich in die tijd een aantal stoom aangedreven schoenfabrieken.
Tussen 1886 en 1890 werd het Halvezolenlijntje aangelegd. Het traject liep van Lage Zwaluwe naar Den Bosch. In Lage Zwaluwe was het overslagpunt voor de scheepvaart, vanuit hier werden de grondstoffen en halffabricaten naar Waalwijk en Den Bosch vervoerd. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het tracé afgebroken, op een groot deel ervan ligt tegenwoordig een fietspad. Je fietst over dit Halvezolenpad tussen de knooppunten 31 en 13. Langs dit pad tref je FOOTPRINT, een poort van vier schoenzolen van cortenstaal.
Aan de Wilheminalaan in 's Gravenmoer is een klein parkeerplaatsje, hier kun je je route starten en richting het eerste knooppunt (05) fietsen.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd