Fietsroute Dorestad
Wijk bij Duurstede, Culemborg, Schalwijk
Van het einde van de 7e eeuw tot halverwege de 9e eeuw was Dorestad een van de belangrijkste internationale handelsplaatsen in West-Europa. Het lag ongeveer op de plek waar nu Wijk bij Duurstede ligt. Het was een rijke stad met veel handel. In tolregisters van Dorestad staat vermeld dat er handel werd gedreven in pelzen, textiel, verfstoffen, zout en honing. Maar ook slaven en jachthonden werden in Dorestad verhandeld. Uit glas, hout, steen en leer werden allerlei producten gemaakt, van sieraden tot kammen en munten. Vooral door die laatste was Dorestad wereldwijd bekend. Een stad die zijn eigen munt bezat was erg bijzonder en de geldsoort groeide uit tot het voornaamste betaalmiddel in West- en Noord-Europa. Muntgeld dat in Dorestad is geslagen is zelfs tot in Rusland teruggevonden!
De rijkdom trok helaas ook de aandacht van de Vikingen, die de stad met enige regelmaat plunderden. Er wordt zelfs gezegd dat zij er de oorzaak van waren dat Dorestad tot verval kwam, maar waarschijnlijk speelden er meer factoren een rol. Zo verzandde de Rijn, en verschoven de machtsverhoudingen na de dood van Karel de Grote.
In 1841 werden de eerste archeologische vondsten van de middeleeuwse stad gedaan. Eén van de beroemdste archeologische vondsten van Nederland is de 'Fibula van Dorestad', een mantelspeld die werd gevonden in een put van het voormalige Dorestad. De speld wordt tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Ontdek het achterland van Wijk bij Duurstede, het kasteel en het verhaal van het ooit zo beroemde Dorestad.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd