Fietsroute door vruchtbaar Groningen
Kloosterburen, Eenrum, Zoutkamp
Al 600 jaar voor Christus vestigden de eerste bewoners zich al in dit kustgebied en daarmee is het een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Om niet overspoeld te worden, werden wierden opgeworpen. Nog steeds staan de historische kerkjes op het hoogste punt.
Kloosterburen, de naam zegt het al, is zo genoemd omdat hier rond de 12e eeuw twee kloosters stonden van de Premonstratenzer broeders. Kloosterburen mag dan niet zoveel inwoners hebben, maar er zijn wel veel activiteiten en verenigingen, waaronder de noordelijkste carnavalsvereniging van Nederland die tijdens het carnaval Kronkeldeurp op zijn kop zet.
In Eenrum kun je een bezoek brengen aan het arboretum, direct naast het Eenrumerbos. In dat bos zijn ijsvogels gesignaleerd en groeien vier soorten wilde orchideeën.
Zoutkamp was lang de enige toegang over water tot de stad Groningen. Daarom legerde de Spanjaarden er in de Tachtigjarige Oorlog een garnizoen. In 1589 veroverde Willem Lodewijk het plaatsje tijdens de Slag om Zoutkamp. Tegenwoordig wordt het plaatsje in de zomer vooral veroverd door toeristen die de jachthaven van Zoutkamp weten te vinden.
P. Hoekstra
We wilden al een tijdje naar de Theefabriek en hebben dat gecombineerd met deze fietsroute. Mooi om te rijden door het uitgestrekte mooie Groninger land.
M Croeze
Jammer dat de route niet door Vierhuizen gaat. Hier staat een erg mooi kerkje, een molen en div leuke kraampjes aan de weg.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd