Fietsroute door klassiek West-Brabant
Bosschenhoofd, Oudenbosch, Hoeven
Het katholieke geloof heeft eeuwenlang een grote invloed gehad op de Brabantse samenleving. Neem bijvoorbeeld Vincent van Gogh, misschien wel de bekendste Brabander ter wereld. Hij wijdde zich jarenlang aan de katholieke kerk en wilde, net als zijn vader, predikant worden. Dat lukte niet en zijn nieuwe roeping werd kunstschilder. Hij schilderde in zijn carrière verschillende Brabantse kerken. Maar ook de monumenten die je tijdens deze fietsroute passeert, hebben een katholieke bodem als grondlegger.
Oudenbosch is een dorp met veel monumentale gebouwen. Zo zie je aan één straat een oud postkantoor, het voormalig Sint-Annaklooster, het Collegium Berchmanianum en het oude Raadhuis (nu het Zouavenmuseum). Maar wist je ook dat je Oudenbosch ook wel het Vaticaan van Brabant kunt noemen? De enorme Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara is een replica van de Sint Pietersbasiliek in Rome. Willem Hellemons, een jonge priester die zijn opleiding in Rome genoot, nam het initiatief voor het ontwerp. De kerk moest en zou naar zijn ontwerp gemaakt worden! Van zijn hand is ook het ontwerp van de Kapel van Saint Louis. Deze kapel met kenmerkende koepel is onderdeel van Hellemons' voormalige jongensinternaat.
Bosschenhoofd wordt ook wel Seppe genoemd. Die bijnaam heeft een verrassende oorsprong! Op het voormalige kruispunt Maple Farm stond een oude boerderij die rond 1847 werd ingezet als herberg van Jacobus Sep. Van 1854 tot 1855 werd de spoorlijn tussen Breda en Roosendaal aangelegd. De spoorarbeiders bleven tijdens hun werkzaamheden eten en overnachten in de herberg van Jacobus Sep, bij Seppe. Omdat de spoorwegmaatschappij niet bekend was met de plaatsnaam Bosschenhoofd, kreeg de treinhalte in het dorp de naam 'Stopplaats Seppe'. Zo stond Bosschenhoofd in Nederland bekend als 'Seppe'.
Honderd jaar later werd aan het Maple Farm kruispunt het vliegveld Seppe gebouwd. In Restaurant De Cockpit wordt gerund door de familie die ook de Maple Farm-herberg in handen hadden. In het restaurant herdenken ze de herberg door een aantal gerechten op de kaart naar de Maple Farm te vernoemen.
Niet ver van vliegveld Seppe vandaan vind je de droomtuin van Albert Tielens: een fantastische tuin met klassieke elementen, watertjes en een grote variatie aan bomen, struiken en bloemen opgesteld in dynamische vormen. De tuinen zijn beperkt te bezoeken, maar als je de mogelijkheid hebt is het adembenemend.
Fam. Heijmans
vergeet vooral niet in de Oudenbosch om de Basiliek te bezoeken meer dan de moeite waard
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd