Fietsroute door het Oergebied
Uden, Zevenhuis, Bedaf
Ga je mee op ontdekkingstocht door De Maashorst bij Uden? Dit natuurgebied wordt ook wel oergebied genoemd, omdat de natuur er al eeuwen de baas is. Ooit stroomde de Maas zelf door dit gebied, maar doordat er verschillende breuklijnen door het gebied lopen, zoals de Peelrandbreuk, werd de Maas naar het oosten gedrukt en kwam het land hoger te liggen. Hierdoor en door de afzetting van grind en grote keien in de IJstijd zijn slenken, horsten, wijsten en kwellen ontstaan.
Op andere plekken in De Maashorst ontwikkelden zich vanaf het jaar 700 akkerdorpen. Doordat boeren hun vee op de heide lieten grazen onstonden daar dreven en driften (respectievelijk brede en smalle zandpaden). Dit maakt dat De Maashorst een afwisselend natuurgebied is met een rijke flora en fauna. Zo zou je kunnen proberen de Grote Drie te spotten. Drie impossante grote grazers: de Wisent, de Tauros en de Exmoorpony leven in het oergebied.
De Wisent, of Europese bizon, stierf honderd jaar geleden bijna uit. Je herkent ze aan hun slanke bouw, bochel, korte hoorns en prachtige dikke kastanjebruine vacht. Ze kunnen wel twee meter hoog en drie meter lang worden! Dit indrukwekkende dier, dat dol is op grassen, knoppen, blaadjes en bast, is het grootste landzoogdier van Europa. De Tauros is een gefokt runderras dat qua uiterlijk en genetisch materiaal sprekend lijkt op het oorspronkelijke oerrund. Deze prachtige zwarte dieren met indrukwekkende horens eten ook graag grassen, twijg en bast. In de winter kunnen ze daarnaast teren op hun eigen vet. De Exmoorpony, komt oorspronkelijk uit Engeland. Hun skelet en vachtkleur zijn bijna identiek aan dat van prehistorische paarden.
Mocht je een van de bijzondere grazers treffen op je route? Blijf dan kalm, houdt afstand en laat de dieren met rust. Voeren is verboden en een selfie met ze maken ook. Maar vergeet vooral niet te genieten van het prachtige zicht op deze mooie dieren. In het Natuurcentrum kun je nog veel meer informatie opdoen over dit gebied, dat zichzelf gek genoeg geen Nationaal Park mag noemen. Voor je weer terugfietst in de richting van het startpunt adviseren we je (in het seizoen) nog even langs de Aardbeien Automatiek, wereld beroemd in Uden en omstreken, te fietsen om een heerlijk bakje zomerkoninkjes te scoren!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd