Fietsroute door Gelderse Historie
Arnhem, Huissen, Doornenburg
Deze bijzondere fietsroute kun je starten in het Gelderse Huissen. Parkeer je auto op de openbare parkeerplaats bij het Zwanenwater en fiets naar het eerste knooppunt, nummer 66. Langs de groene en wijdse Huissense Waarden fiets je zuidwaarts, langs de Nederrijn, richting de Waal. Er zijn direct al een paar mooie afstapmomenten die aansluiten op het historische thema. Zo kun je een historisch tuinbouwmuseum bekijken of kasteel Doornenburg. Het eerste kasteel Doornenburg dateert al van de negende eeuw.
Van de Huissense Waarden langs de Nederrijn ga je, via Gendt, over op de Gendtse Waard langs de Waal. Hier vind je ooibos, zand- en kleiwinplassen en graslanden. Staatsbosbeheer probeert hier samen met steenfabriek De Zandberg een dynamisch riviernatuurgebied te realiseren. Als je een klein stukje van de route afwijkt en de Kaaksedam af fietst kom je bij het gigantische beeldhouwwerk Dijk van een Wijf. Dit kunstwerk is van Lizet Burgersdijk en Marcelle Hilgers. De kunstenaars ontwierpen het wijf als baken voor schippers en de terp is een vluchtplaats voor dieren als het water hoog staat.
De route vervolgt naar het noorden, door het volgende interessante natuurgebied. Meinerswijk is allereerst een beauty van een natuurgebied met een overvloed aan biodiversiteit. Habitat van bevers, watervogels, vlinders, konikpaarden en gallowayrunderen. Je kunt er zo'n 450 verschillende plantensoorten terugvinden. Maar er is meer! Door de strategische ligging aan de Rijn en op korte afstand van de IJssel en de Waal is dit in het verleden een belangrijke plek geweest voor de verdediging van de regio. Er zijn resten gevonden van Castellum Castra Herculis, waar de Romeinse soldaten verbleven. Maar je vindt er ook achtergebleven geallieerde tanks uit de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn begin jaren vijftig in beton gegoten en ingegraven. In de Koude Oorlog waren deze tankkazematten onderdeel van de IJssellinie om ons te beschermen tegen een eventuele inval van de Russen.
Na het verkennen van dit bijzondere gebied fiets je over de Nelson Mandelabrug naar het centrum van Arnhem. In de Eusebiuskerk leer je over weer een andere periode in de Arnhemse en Gelderse geschiedenis. De periode dat Karel van Egmond de hertog van Gelre was, in de zestiende eeuw. De hertog had een speciale band met de Arnhemmers en had in Arnhem zijn residentie. Zijn praalgraf staat in deze mooie kerk en vierhonderd jaar na zijn sterven gaven de Arnhemmers hem een standbeeld in het centrum van de stad.
Via het zuiden van Arnhem fiets je terug naar Huissen. Vergeet op deze route vol natuurpracht niet af en toe een van de geselecteerde afstapmomenten te bezoeken om de veelzijdige geschiedenis van dit mooie gebied helemaal in je op te kunnen nemen!
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd