Fietsroute door de Sint Anthoniepolder
Barendrecht, Westmaas, Maasdam
De Sint Anthoniepolder is een bijzonder stukje geschiedenis in de Hoeksche Waard, dat wonderbaarlijk genoeg gespaard bleef tijdens de verwoestende Sint-Elisabethsvloed van 1421. Terwijl grote delen van het omliggende gebied werden weggevaagd, hield deze polder stand dankzij zijn strategische ligging en de dijken die de watermassa’s wisten te keren. Hierdoor bleef niet alleen de polder zelf behouden, maar ook de historische Hervormde Kerk van Sint Anthoniepolder, die nog steeds fier overeind staat. Dit maakte de polder tot een zeldzaam overblijfsel van de middeleeuwse bedijkingsgeschiedenis en een symbool van menselijke veerkracht en ingenieurskunst.
Langs deze historische route vind je een reeks indrukwekkende molens die door de eeuwen heen van groot belang zijn geweest. Korenmolens De Hoop, De Lelie, De Goede Hoop, Windlust en de Oostmolen speelden een cruciale rol bij het droogmalen van de omliggende polders en het beschermen van het land tegen overstromingen. Deze molens waren niet alleen verantwoordelijk voor het waterbeheer, maar ook voor het malen van graan tot meel voor de lokale bevolking. Dankzij deze molens hoefden inwoners niet langer verre tochten per boot te maken naar molens in andere dorpen, maar konden ze dichtbij huis terecht voor versgemalen meel. Deze efficiënte voorziening droeg bij aan de ontwikkeling en zelfvoorzienendheid van de regio.
Fiets je door dit gebied, dan volg je grotendeels de loop van de Binnenbedijkte Maas. Deze watergang slingert dwars door het landschap en is een essentieel onderdeel van het waterbeheer in de polder. Tot op de dag van vandaag wordt overtollig water uit de polders de Binnenbedijkte Maas ingevoerd. En fiets je op een warme zomerdag, dan kun je hier ook een verfrissende duik nemen.
Deze fietstocht voert je ook langs de prachtige groene oevers van de Oude Maas. Geniet van de eeuwenoude dijken, historische molens en een uniek poldergebied dat de tand des tijds heeft doorstaan.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd