Fietsroute De legende van de Bokkenrijders
Sittard, Valkenburg, Schaesberg
In Zuid-Limburg en België doet zich de legende van de Bokkenrijders voor. In de periode van 1740 tot 1798 was er een groep actief met deze naam. Deze groep bestond uit gewelddadige dieven, afpersers en rovers. Zij maakten gebruik van de angst van mensen om zo aan geld te komen. Deze angst ontstond omdat er verhalen de rondte deden dat deze criminele groep 's nachts op bokken door de lucht reden en een bok de gedaante zou hebben van de duivel. Op sommige plekken kregen de Bokkenrijders later een meer Robin Hood-achtig aanzien. Waarschijnlijk waren er meerdere criminele bendes en individuen die los van elkaar gebruik maakten van dezelfde naam.
Net zoals vrouwen ten onrechte veroordeeld werden tot heks, zijn ook veel mensen ten onrechte veroordeeld tot Bokkenrijder. Verblind door tunnelvisie werden verdachten gemarteld tot zij uiteindelijk alle ten laste gelegde zonden toegaven, ook als ze die niet begaan hadden. Zo gaven velen uiteindelijk toch toe, de pijn had de overhand genomen van de waarheid.
Langs deze route vind je verschillende plekken waar de legende nog voortleeft. Zo hangt er aan de buitenkant van het Museum in Valkenburg een herdenking voor de ten onrechte veroordeelden en staat in de kruidentuin van kasteel Schaloen een Bokkenrijdersbeeld. In het Halderpark aan de Wilhelminalaan in Valkenburg staat ook een Bokkenrijdersmonument. In Sittard fiets je langs de Rosakapel, waar de eed tot Bokkenrijder afgelegd werd op een afgehakte hand.
Veel Bokkenrijders werden na hun arrestatie opgesloten in de kerkers van kastelen. Onderweg kom je langs een aantal van deze kastelen, zoals Kasteel Hoensbroek in Heerlen en Slot Schaesberg in Landgraaf. Vaak werden ze daarna geëxecuteerd. Op de Danikerberg bij Geleen ligt een voormalig galgenveld, waar een galg, één of meerdere wurgpalen en een rad op een paal stonden. De lichamen van de Bokkenrijders die hier werden geëxecuteerd werden daarna op dit veld tentoongesteld om de inwoners voor criminaliteit af te schrikken.
In 2017 kreeg Heerlen de eer om als eerste gemeente te worden uitgeroepen tot 'Bokkenrijdersgemeente'. De jaren erna zijn kregen meer gemeentes deze titel.
Naast deze herinneringen aan de Limburgse legende die je tijdens de fietstocht gaat zien, is ook de omgeving niet te versmaden. Geniet van het prachtige heuvellandschap met fenomenale uitzichten. Is 68 kilometer wat te lang voor één dag? In de mooie dorpen en steden kun je uitgebreid genieten van de Zuid-Limburgse gastvrijheid tijdens een lunch, borrel met een speciaalbiertje, diner of overnachting. Zo maak je van deze Bokkenrijders-route een heerlijk fietsavontuur.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd