Fietsroute Bels Lijntje
Tilburg, Baarle, Turnhout
In 1867 wordt de spoorlijn geopend. Midden door de heidevelden werd de spoorlijn aangelegd met de naam "Grand Central Belge", vandaar dat dit in de volksmond uiteindelijk "Bels Lijntje" genoemd zou worden.
De verwachtingen waren hoog, als belangrijk vervoersmiddel tussen het Nederlandse Tilburg en het Belgische Turnhout. Onder andere door het gereed komen van de Moerdijkbrug en intrekken van de concessie bleek dat deze verwachtingen niet konden worden waargemaakt, daarna werd Bels Lijntje voornamelijk gebruikt voor goederen.
In de Eerste Wereldoorlog plaatsten de Duitsers hoog prikkeldraad op de grens van Nederland en België, wat ervoor zorgde dat de trein daar niet meer kon rijden. Na 1918 werd het personenvervoer opnieuw opgestart, maar door de opkomst van busvervoer ging dit moeizaam. In 1934 kwam er dan definitief een einde aan het personenvervoer van het "Bels Lijntje".
Tussen 1974 en 1982 zorgde de Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout (SSTT) voor treinritten met de stoomtrein van Tilburg tot aan de Belgische grens. Vanwege faillissement kwam ook dit helaas tot een einde. Helaas zijn veel oude stationsgebouwen inmiddels afgebroken, maar gelukkig niet allemaal. Inmiddels ligt er een fietspad op de plek van de spoorlijn, die je laat (ver)voeren door de prachtige Brabantse natuur en langs de oude stations die nog bewaard zijn gebleven.
Het "Bels Lijntje" zelf is ongeveer 32 km lang, van Turnhout naar Tilburg. Om er een rondje van te maken kun je de fietsroute vanaf Tilburg via een omweg terug fietsen.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten
Nog geen afstapmomenten toegevoegd